31 [AUG 17] SPORT Buzau
Joi, 31 august 2017

Sute de elevi, scutiţi de orele de sport

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1832 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Situaţie paradoxală, în învăţămînt. Deşi beneficiile sportului sînt unanim recunoscute, iar vocile care cer chiar suplimentarea orelor de educaţie fizică în şcoli, sînt din ce în ce mai multe, se înmulţesc şi cazurile în care elevii aduc adeverinţe medicale pentru a fi scutiţi de efort fizic.   În Buzău, sute de adolescenți refuză ora de sport, avîndu-i aliați pe părinți și pe medicii de familie, iar cei din urmă eliberează și documentele care îi scapă pe elevi de orele de educație fizică. În anul școlar anterior peste 2% din numărul total al elevilor înscriși la școlile din județ au cerut să fie scutiți de efortul fizic din timpul orelor de sport și au adus recomandări medicale în acest sens. Din cei peste 1300 de elevi, cam jumătate sînt liceeni, ponderea fiind a adolescenților de la oraș. Fenomenul este unul greu de controlat de către profesorii de la clasă care nu pot decît să se conformeze în fața unui document medical, deși uneori există suspiciunea că elevul scutit ar putea participa fără probleme la orele de educație fizică.

"Părinţii care încercă să scoată copilul de la Educaţie fizică o face pe proprie răspundere, în sensul că acel copil va fi obez, gras, nesănătos. Cei care, într-adevăr scutesc copilul pe motive reale, asta este, este normal. Cei care încurajează copilul să nu facă sport... este un lucru dezastros pentru copil", spune Marian Boldișteanu, inspector școlar pentru sport în cadrul Inspectoratuilui Școlar Județean.

Se introduc manuale

Oficialii din învăţămînt trag speranţă că lucrurile s-ar putea schimba în noul an şcolar cînd vor fi introduse manuale de educaţie fizică. Cărţile conţin informaţii atractive ceea ce ar putea să îi facă atît pe copii cît şi pe părinţi să înţeleagă necesitatea mişcării. În general, principalele afecţiuni pentru care elevii pot primi scutiri medicale sînt cele cardiace sau cele ale sistemului locomotor cum ar fi fracturile sau deformările coloanei.Etichete: elevi |  orele |  scutiţi |  sport
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU