25 [MAR 15] SOCIAL Buzau
Miercuri, 25 martie 2015

Sute de buzoieni diagnosticaţi anual cu tuberculoză

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 3155 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Ieri a fost marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei, fiind tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea alarmantă a incidenţei acestei boli care afecteată atît populaţia adultă cît şi copiii. România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual din cauza acesti boli. Tuberculoza continuă să pună probleme mai ales în mediul rural, acolo unde prezentarea la medic se face, de obicei, în stadii avansate ale bolii.  Numai anul trecut au fost diagnosticaţi cu această boală 255 de buzoieni, 71 dintre ei provenind din mediul urban iar 154 din rural. Printre aceştia s-au aflat şi 16 copii (6 din mediul urban iar 10 din mediul rural), cu vîrste cuprinse între 0 şi 14 ani. În 2014 s-au îregistrat 11 decese (5 în merdiul rural şi 6 în urban) avînd drept cauză tuberculoza. 

Ce este tuberculoza? 

Tuberculoza (TBC) este o boala grava, cauzată de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch ) care se poate localiza în oricare din părţile corpului, dar mai ales la nivelul plamînului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoana bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului respectiv prin tuse, strănut, strigăt sau vorbit tare,  bolnavul împraştie în aerul din jurul său milioane de bacili pe care persoanele din jur îi inhalează, bacili care ajung în plîmani, unde vor putea produce boala. Nu toate infecţiile produc însă şi boala. 

Cum se manifestă boala

Simptomele acesti boli sînt tusea supărătoare, cu durata mai mare de 3 saptămîni, lipsa poftei de mancare, stare de oboseală permanentă, slăbirea accentuată fără motiv şi transpiraţii, mai ales noaptea. Tratamentul consta într-o combinaţie de 4 medicamente diferite şi durează 6 luni, dacă tratamentul este întrerupt înainte de această dată, boala va reveni sau se va croniciza, fiind mult mai greu de tratat. Numai anul trecut la 36 de buzoieni, 14 din mediul urban şi 12 din rural, boala a recidivat. 


Etichete: îmbolnaviri |  Buzău |  Mondiala  |  tuberculoza |  Ziua
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU