10 [IAN 19] POLITIC Buzau
Joi, 10 ianuarie 2019

Proiect de 14 milioane de euro, pus în pericol de jocuri politicianiste

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2531 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Jocurile politicianiste mărunte ale unor politicieni buzoieni pun în pericol investiţii majore cu fonduri europene menite să aducă o viaţă decentă unor comunităţi rurale. Un astfel de exemplu se înregistrează în comuna Grebănu, acolo unde viceprimarul şi alţi 7 consilieri comunali refuză să voteze un proiect lansat de Compania de Apă în valoare de 14 mili-oane de euro, bani europeni, cu contribuţie locală de două procente, sume destinate construirii infrastructurii de apă şi canalizare a localităţii. 

Concret, viceprimarul A.L.D.E. şi cei 7 liberali au votat de mai mult ori proiectul respectiv, care prevede investiţii serioase la Grebănu, adică 7 staţii de epurare, o reţea nouă de 23 de kilometri de distribuţie a apei, 4 rezervoare, o staţie de tratare, 3 staţii de clorinare, 18 kilometri de conductă, 14 noi foraje, reabilitarea celor 23 de kilometri de reţea de apă deja existentă şi multe altele. 

Situaţia e cu atît mai hilară cu cît, în 2017, C.L. Grebănu a emis o primă hotărîre pentru jumătate din lucrare, pentru că doar pentru atît au fost bani acum doi ani. Zilele acestea Consiliul ar trebui, logic, să voteze o hotărîre "în completare", însă, toate tentativele de votare au eşuat, ba, la un moment dat, consilieii P.N.L. + A.L.D.E. (în total 8) au votat scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect. Cum primarul P.S.D., Gheorghe Stanciu, are la dispoziţie doar 7 consilieri pesedişti, proiectul a căzut de fiecare dată.

Motivaţii ireale, pericol mare  

În mod evident, o asemenea stare de lucru în afară că blochează lucrări neapărat necesare pentru oameni din Grebănu, pune în pericol chiar fondurile primăriei. Şi asta pentru că renunţarea la proiect incumbă returnarea banilor deja primiţi prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (P.O.I.M.). Dar, ce îi face pe cei din P.N.L. şi A.L.D.E. să voteze împotriva intereselor cetăţenilor care i-au făcut consilieri? Oficial, se explică faptul că oameniii din Grebănu nu sînt mulţumiţi de prestările Companiei de Apă şi vor să-şi tragă apă şi canalizare cu forţe proprii din bugetul local. Lucru puţin probabil, dat fiind că Grebănu nu este una dintre cele mai bogate comune. Aşadar, altul trebuie să fie motivul acestui tip de acţiune păguboasă. Iar surse congruente din P.S.D., P.N.L. şi A.L.D.E. explică faptul că totul este un joc politicianist lansat de actuala conducere a A.L.D.E. Buzău.

Mai precis, deputatul Adrian Mocanu are nevoie de "active" care să-l facă remarcat şi să-i aducă avantaje electorale, dar şi posibilitatea de a negocia cîte ceva cu P.S.D., chiar dacă partidul pe care-l păstoreşte în judeţul Buzău, teoretic, este aliatul la guvernare al P.S.D. Realitatea arată, însă, că A.L.D.E., condus de deputatul Mocanu, face opoziţie pesediştilor pe unde-i prind. De ce? Ca să aibă loc de negocieri. Aşa se întîmplă şi la Grebănu unde Mocanu vrea să procure, după un model deja patentat, întreaga organizaţie P.N.L. din comună, promiţîndu-le liberalilor "marea cu sarea". Dincolo de aceste jocuri care interesează mai puţin comunitatea, rămîne peisajul pierderii banilor europeni şi realizarea unui nou proiect. 

Ce spune şeful P.N.L. Buzău 

Dat fiind situaţia foarte gravă semnalată la Grebănu, reporterii "Şansa Buzoiană" au cerut explicaţii liderului P.N.L. Buzău, deputatul Cristi Romanescu. Fruntaşul liberal a transmis că atitudinea consilierilor P.N.L.-işti de la Grebănu nu este nicidecum dictată de conducerea filialei judeţene. Dimpotrivă, Romanescu susţine că va discuta subiectul în cadrul primei şedinţe a Consiliului Executiv Judeţean şi va cere socoteală consilierilor P.N.L. pentru votul lor. Deputatul liberal a mai spus că P.N.L. Buzău nu se opune unor proiecte importante pentru comunitate, doar de dragul de a face opoziţie, şi a asigurat opinia publică că va lua măsuri statutare pentru rezolvarea situaţiei de la Grebănu. De asemenea, Romanescu a transmis că în legătură cu acest subiect va emite un comunicat de presă. 

Ce zice Mocanu 

La rîndul său, deputatul Adrian Mocanu, contactat de reporterii "Şansa Buzoiană", a spus că nu el poate obliga un consilier să voteze într-un fel sau altul, dar că a înţeles că există nişte probleme la Grebănu, în sensul că oamenii nu sînt mulţumiţi de proiectele Companiei de Apă. Totodată, Mocanu a zis că va transmite şi el în curînd un comunicat de presă în care va explica poziţia partidului pe care-l reprezintă, în legătură cu situaţia de la Grebănu. 

Ciolacu critică atitudinea aleşilor P.N.L. şi A.L.D.E. 

În fine, aşa cum era de aşteptat, un punct de vedere critic a emis miercuri seară şi liderul P.S.D. Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, care critică atitudinea aleşilor liberali şi A.L.D.E. de la Grebănu care blochează un proiect de 14 milioane de euro, parte componentă al unui program judeţean de 300 de milioane euro. El a scris pe contul său de FB următoarele: 

"A sacrifica dezvoltarea propriei tale comunități pentru interese și ambiții politice mărunte este pur și simplu meschin! Fac un apel la consilierii locali de la P.N.L. și A.L.D.E. care blochează deliberat această investiție de milioane de euro pentru comuna Grebănu să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public. Sper să nu avem neplăcuta surpriză să vedem că aceasta va fi singura comună în care nu se va implementa acest proiect fundamental de 300 de milioane de euro prin care se va introduce apă și canalizare pe întreg județul Buzău. Ar fi o bătaie de joc fără margini, atât la adresa cetățenilor, cât și a primarilor și a tuturor celorlalți care ne-am luptat să facem acest proiect pentru buzoieni." 

P.S. Cazul de la Grebănu pare să nu fie singular. Surse de presă susţin că şi la Topliceni lucrurile stau cam la fel.

Ultima oră

Înainte de închiderea ediţiei, la redacţie s-a primit următorul comunicat transmis de P.N.L. Buzău: "Filiala P.N.L. Buzău nu este de acord și condamnă situația creată în comuna Grebănu de către consilierii P.N.L. și A.L.D.E. care boicotează un proiect pe fonduri europene, în valoare de 14 milioane de euro. Practic, consilierii vor blocarea acestui proiect pentru dezvoltarea comunității locale, la care contribuția autorităților locale ar fi de doar 2%, parte a unei investiții majore ce se va desfășura în mai multe localități din întreg județul, cu o valoare totală de 300 de milioane de euro.  Cetățenii care le-au acordat votul așteaptă de la aleșii lor locali  responsabilitate și realizarea a cât mai multor proiecte viabile pentru dezvoltarea comunității locale, și nu să joace la mai multe capete pentru micile lor interese.  Conducerea şi filiala P.N.L. Buzău dezavuează astfel de acțiuni din partea consilierilor săi, care pentru propriile interese riscă să sacrifice dezvoltarea comunități. P.N.L. Buzău va analiza în prima şedinţă de Birou Politic Judeţean situaţia creată la Grebanu şi va lua măsurile care se impun."


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU