05 [SEP 17] "cap limpede" Buzau
Marţi, 05 septembrie 2017

Cîţi cîini şi pisici va putea creşte un buzoian în gospodărie

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1968 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Cîinii fără stăpîn au devenit o problemă adusă adesea în atenţia autorităţilor administrative ale municipiului Buzău şi de la nivelul primăriei s-a iniţiat un proiect de hotărîre, aflat acum în dezbatere publică, prin care se vizează să le limiteze înmulţirea.        Se vorbește despre o acțiune de micșorare în timp a numărului cîinilor fără stăpîn, dar propunerile din proiectul lansat în dezbatere publică cuprinde doar obligații pentru proprietarii de cîini și nu vorbește despre modul concret în care municipalitatea va ac­ționa pentru ca patrupedele fără stăpîn să nu se mai înmulțească.   
Sînt recunoscute cauzele care duc la înmulțirea maidanezilor
 Conducerea Primăriei Buzău anunță măsuri ferme prin care cîinii fără stăpîn vor dispărea cu timpul din municipiu. O analiză atentă a proiectului de hotărîre prin care, inițiatorul proiectului, consideră că va atinge acest obiectiv ne demonstrează că, cel puțin în scris, gînditorul proiectului este departe de realitatea care se concretizează prin înmulțirea speciilor. În conținutul documentului găsim, de pildă, una dintre cauzele care conduc la creșterea numărului de patrupede pe teritoriul orașului Buzău și anume "acţiunile unor cetăţeni din exteriorul municipiului Buzău care vin şi îşi abandonează cîinii pe raza municipiului nostru, în localităţi unde nu există servicii de ecarisaj, precum şi deficienţele în ceea ce priveşte controlul reproducerii cîinilor fără stăpîn, a celor din gospodăriile populaţiei, instituţiilor publice, precum şi din sediile sau punctele de lucru ale agenţilor economici, deficienţe determinate de o bază de date aproximativă, care nu poate fi stabilită decît prin inventarierea şi identificarea prin microcipare a tuturor cîinilor de pe raza administrativ-teritorială a municipiului."
 
Cu toate acestea, fără nicio măsură concretă în acest sens, primăria ne promite că aplicarea măsurilor pe care le propune ne va lăsa, în timp, orașul fără animale fără stăpîn. 
Sînt responsabilizați deținătorii de cîini și pisici
Consilierii municipali urmează așadar să aprobe un "Regulament pentru pentru aprobarea Regulamentului privind deţinerea şi creşterea, animalelor de companie şi de fermă în municipiul Buzău", care în expunerea de motive  a pro­iectului de hotărîre își motivează necesitatea aprobării prin recunoașterea situației cu care se confruntă întregul oraș, în care mișună maidanezii.

Găsim în conținutul său următoarele măsuri: "Inventarierea şi identificarea (prin microcipare) a tuturor cîinilor de pe domeniul public sau privat", "Condiţii pentru deţinerea responsabilă a cîinilor şi pisicilor în municipiul Buzău", "Obligaţii ale deţinătorului de cîini cu privire la identificarea prin microcipare a cîinilor din municipiul Buzău", "Obligaţii ale deţinătorului de animale cu privire la sterilizarea cîinilor de rasă comună sau metişi din municipiul Buzău", "Înființarea Registrului de evidenţă a cîinilor cu stăpîn din municipiul Buzău", "Obligaţia deținătorilor de cîini de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative în care au acces cîinii, în municipiul Buzău", etc. Niciuna din aceste măsuri nu garantează că patrupedelor nu se vor mai înmulți sau că se vor înmulți controlat, chiar dacă se are în vedere  sterilizarea cîinilor cu şi fără stăpîn, de rasă comună şi a metişilor acestora.

De asemenea, se vorbește în proiectul respective despre responsabilizarea deţinătorilor de cîini faţă de animalele proprii în scopul prevenirii abandonului și sancţionarea, conform prevederilor legale, a deţinătorilor de cîini care îşi abandonează animalele, dar și de promovarea adopţiilor cîinilor fără stăpîn, măsuri care au fost valabile și pînă acum, dar care n-au rezolvat cu nimic aceste probleme.

Lucrurile sînt simple, iar măsurile complexe pe care le propune nu vor avea niciun efect atît timp cît cetățenii din mediul rural abandonează animalele fătate în gospodării la marginea municipiului Buzău. Nu există nicio măsură care să controleze aceste situații, doar se specifică obligația deţinătorilor de femele nesterilizate de a declara gestaţiile, fătările, precum şi numărul de pui fătaţi, oricărui medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, sau medicului veterinar de liberă practică împuternicit în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Odată adoptat Regulamentul la care ne referim, persoanele fizice din municipiul Buzău pot deţine maximum doi cîini, care trebuie să fie microcipaţi şi sterilizaţi și nu mai mult de două pisici care, la fel, trebuie microcipate și sterilizate.
 

Etichete: buzoian |  cîini |  creşte |  gospodărie |  pisici |  putea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU