10 [FEB 16] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 10 februarie 2016

Torţionarul Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1223 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro


Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului Rîmnicu Sărat în perioada comunistă a fost condamnat, definitiv la 20 de ani de închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut prin hotărîrea pronunţată astăzi pedeapsa aplicată în vara anului trecut de Curtea de Apel Bucureşti. 


Instanța supremă a respins atît apelurile declarate de Alexandru Vișinescu, ale celor trei părți civile și ale părților responsabile civilmente..

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare și degradarea militară pentru săvîrșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.
Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvîrșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.
Procurorii susțin că, în perioada 1956 - 1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, a săvîrșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.
Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.
Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți erau tot atîtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.Etichete: închisoare |  condamnat |  definitiv |  Torţionarul |  Vişinescu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU