06 [NOV 13] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 noiembrie 2013

Torţionarul Vişinescu, călăul a 12 deţinuţi politici

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
0 voturi 814 vizualizari 0 comentarii radudragut@sansanews.ro

Noi probe în dosarul torţionarului Vişinescu, alţi şapte deţinuţi politici, ucişi în închisoare

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a identificat, pe baza unor informaţii furnizate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), noi documente care atestă alte şapte decese în rândul deţinuţilor politici închişi la Râmnicu Sărat în perioada în care Alexandru Vişinescu a fost comandant.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a identificat documente care probează că alți şapte deținuți politici au decedat la Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu (1956-1963), pe lângă cele cinci decese deja documentate: Ion Lugoșianu (d. 1957), Theodor Roxin (d. 1960), Ion Gigurtu (d. 1959), Sándor Imre (d. 1956), Constantin Hagea (d. 1960), Gheorghe Leon (d. 1959), Mircea Cancicov (d. 1959).

'Pe baza noilor informații, numărul deceselor de la Râmnicu Sărat a ajuns astfel la 12. Din punctul nostru de vedere, numărul deceselor înregistrate probează brutalitatea regimului de detenție de aici. Reafirmăm că răspunzător din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat este comandantul Alexandru Vișinescu, pentru care s-a început deja urmăriea penală. Totodată, noile probe confirmă barbaria de care Vișinescu a dat dovadă în exercitarea mandatului la conducerea penitenciarului. Documentele identificate în arhive vor fi înaintate procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care instrumentează în acest moment dosarul Vișinescu', a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost pus sub învinuire pentru crime contra umanităţii, în dosarul privind moartea unor deţinuţi politici în Penitenciarul Râmnicu Sărat, pe care l-a condus din 1956 până în 1963.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat este acuzat de genocid.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU