01 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 01 august 2017

Spitalul Judeţean, resuscitat de tînăra generaţie de medici

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
2 voturi 3058 vizualizari 1 comentariu laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Schimbare de generaţie la Spitalul Judeţean Buzău. Medici tineri au fost atraşi în cea mai mare unitate spitali­cească din judeţ, specialişti care pot produce schimbarea în bine. Neurolog Gabriela Coşconel, ortopedul Dan Mihai, chirurgul Dragoş Vicol şi urgentistul Adrian Zoican sînt doar cîţiva dintre medicii tineri care au ales să lucreze în Spitalul Judeţean.   
Unii dintre ei au lăsat în urmă spitale mari din ţară şi chiar din străinătate, pentru a lucra în oraşul natal, pentru a-i trata pe buzoieni. Cu toţii au fost prezenţi joia trecută la emisiunea Focus News de la Focus TV unde au făcut dezvăluiri despre tot ce înseamnă munca unui doctor într-un spital judeţean de urgenţă.  
Dr. Mihai: "Plecasem, clar, pentru formare profesională"
Dan Mihai este specia­lizat în ortopedie traumatologie. Timp de doi ani a lucrat într-un spital universitar din Irlanda care deservea un milion de locuitori, a efectuat peste 500 de operaţii de unul singur, dar cu toate acestea a ales să revină în locurile sale natale şi să lucreze în Spitalul Judeţean Buzău: "Plecasem clar pentru formare profesională, să învăţ meserie, ştiam clar că o să mă întorc era doar o chestiune de timp. Au fost doi ani extraordinari. Irlandezii sînt nişte oameni extraordinari, cu care poţi relaţiona nu numai la spital, ci şi afară. Pot spune că am legat prietenii, sper, de viaţă. Consider că doi ani sînt suficienţi. Odată ce am terminat examenul de specialitate nu mai aveam nici o constrîngere să vin acasă, să-mi echivalez stagiile făcute acolo. Spitalul la care am fost este un centru pe coasta de vest a Irlandei, la ocean, este un spital cu heliport, cu pază de coastă".   
Dr. Coşconel: "Mi s-a părut o opţiune viabilă"
La rîndul său, medicul Gabriela Coşconel a lucrat în spitalul Fundeni, apoi într-un spital din Belgia, însă, atît în timpul studenţiei cît şi al rezidenţiatului s-a gîndit tot timpul că trebuie să revină la Buzău: "Sînt buzoiancă, născută, crescută aici, plecată după terminarea studiilor liceale. Mi-am dorit să tratez buzoienii mei. Mi s-a părut o opţiune viabilă să aleg spitalul din Buzău după experienţa acumultată în străinătate, actul managerial de care am avut, noi cei tineri parte pentru că mi s-a părut o activitate mana­gerială intensă pentru a aduce medici tineri la Spitalul Judeţean Buzău. Eu m-am interesat din timpul rezidenţiatului de starea Spitalului Judeţean. După susţinerea examenului de specia­litate am fost la un tîrg de job-uri şi acolo, surpriză: era, dintre toate spitalele din ţară, era Spitalul Judeţean şi mai era unul, cred că din Arad şi în rest firme de racolare a medicilor pentru ţările europene".  
Dr. Dan Mihai: "Am venit şi mă implic"
Iar vestea şi mai bună este că medicii tineri nu au de gînd să lucreze în spitalul din Buzău doar temporar, cît timp să capete un renume şi experienţă, ci au de gînd să rămînă aici mult timp de acum încolo. "Nici nu m-am gîndit că vin la Buzău şi stau 3 ani, 5 ani, 10 ani, apoi să plec. Eu, sincer să fiu, în urma experienţei din afară, am cunoscut sistemul lor şi ei au un sistem de aşa natură încît încearcă, cel puţin traumatologia să o uniformizeze la nivel naţional, fie că sînt în capitală, fie sînt într-un spital regional, şi avînd asta în minte, cel puţin acesta a fost unul dintre argumentele, din punctul meu de vedere pentru a veni acasă. Am venit ca să mă implic, să facem tot ce se poate face, la nivel competitiv, dar nu vreau să se lase impresia că noi am venit şi stăm cumva, cu bagajele făcute, cum nu-i convine ceva, mi-am luat bagajele şi am plecat. Noi am semnat un contract pe perioadă nedeterminată. Simt că există susţinere, că se vrea să se meargă înainte", a mai spus medicul Dan Mihai.
Dr. Vicol: "Sînt sacrificii, într-adevăr"
Medicii tineri au vorbit în emisiunea Focus News de la Focus TV şi despre sacrificiile pe care le presupune profesia de cadru medical, despre nopţile pierdute în timpul gărzilor dar şi despre aşteptările pe care le au de la conducerea Spitalului Jude­ţean Buzău. "Sînt sacrificii, e adevărat. Soţia mea nu înţelege cum eu mă pot trezi la ora 3 dimineaţă să consult un pacient care este înjunghiat, sau are o plagă prin împuşcare. O zi obişnuită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Aşa se desfăşoară, într-un ritm alert pînă cînd pleci acasă. Cînd pleci acasă, poate fi, dacă ai intrat la ora 1 în sala de operaţii, nu poţi să pleci la ora 2 dacă tu n-ai terminat intervenţia chirurgicală. Pleci cu o încărcătură de la spital, ajungi acasă ştiind că a doua zi te întorci în acelaşi loc. E o presiune tot timpul. Oamenii, din păcate, sigur nu cunosc lucrurile aceastea, ei vor, şi mi se pare normal, ce-i mai bun pentru dînşii, dar trebuie să înţeleagă că şi noi avem limitele noastre", spune Dragoş Vicol,  medic chirurg. Un subiect fierbinte, timpii de aşteptare ai pacienţilor care ajung la Spitalul Judeţean Buzău, a fost de asemenea abordat de medicii tineri prezenţi în studioul Focus TV. Oriunde în lume trebuie să aştepţi la doctor, în faţa unei urgenţe şi a unei situaţii de viaţă şi de moarte, au spus specialiştii la unison.  
Cu noii medici care au ajuns să lucreze în Spitalul Judeţean Buzău, pacienţii se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe în bine, iar mentalitatea doctorilor vis-a-vis de cei care le cer ajutorul atunci cînd sînt bolnavi să devină alta. Pentru asta e însă nevoie de un efort comun, nu doar al medicilor ci şi al pacienţilor care trebuie să înţeleagă că urgenţele au prioritate în orice spital din lume, dar şi că halatele albe trebuie lăsate să-şi facă treaba, avînd nevoie totodată de respect şi de încredere din partea celor pe care îi tratează.
Etichete: generaţie |  Judeţean |  medici |  resuscitat |  Spitalul |  tînăra
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Paunescu
03 august 2017
.....La acesti tineri, adaugati-l si pe dl. dr. STOICA MARIUS CRISTIAN, seful chirurgiei plastice....un om si un doctor deosebit....aveam nevoie si in Romania de asa ceva


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU