20 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 februarie 2020

Război între Prefectură și Primăria Buzău. Vezi aici mărul discordiei!

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3081 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


Cea mai modernă stație de asfalt din Regiune este folosită la limită din cauza unor greșeli depistate chiar în hotărârea Consiliului Local Buzău, prin care autoritățile au înființat o firmă cu scopul de a prelua utilajul și a-l pune în funcțiune la capacitate maximă. Mai exact, proiectul care prevedea asocierea dintre societățile Urbis și Transbus, adoptat în decembrie, a fost atacat în contencios –administrativ de Prefectura Buzău. Motivul a fost nerespectarea principiilor privind înființarea unei societăți de utilitate publică, eroare pe care de altfel edilul Buzăului o recunoaște și anunță că o va îndrepta tocmai pentru ca stația de asfalt să poată produce la capacitate maximă.  


A fost întocmită greșit și a ridicat numeroase semne de întrebare și discuții aprinse, atunci când a ajuns pe masa aleșilor locali, însă, în final, a fost votată. Este vorba despre hotărârea Consiliului Local privind înființarea unei firme prin asocierea societăților Urbis –TransBus, cu scopul de a prelua stația de asfalt a orașului și a o pune în funcțiune la capacitate maximă. Totuși, când a ajuns în atenția Prefecturii Buzău, hotărârea s-a împotmolit. În decembrie 2019, prefectul în funcție la vremea aceea, Carmen Ichim, a atras atenția autorităților din Palatul Comunal că proiectul nu este întocmit corect, însă, cum nimeni nu a luat măsurile necesare pentru a îndrepta erorile, pe 7 februarie, actualul prefect, Leonard Dimian, a  atacat hotărârea în contencios administrativ.

 “ Instituția Prefectului a transmis – încă de la începutul lunii decembrie 2019 – o adresă către CLM Buzău, în care solicită Consiliului revocarea hotărârii amintite, întrucât, prin aceasta, sunt încălcate mai multe prevederi legale. Principalul act normativ încălcat este OUG nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. CLM Buzău nu a luat măsuri de intrare în legalitate după primirea adresei, în consecință era obligația Instituției Prefectului să atace actul administrativ adoptat în instanța de contencios administrativ” a declarat  purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Denisa Irimia

Mai exact, înființarea firmei nu a respectat principiile privind înființarea unei societăți de utilitate publică, eroare pe care edilul Constantin Toma o admite, în cele din urmă, și promite că o va îndrepta tocmai pentru ca stația de asfalt să poată fi folosită.

 “ Nu am nicio problemă! Bineînțeles că trebuie să respectăm legea! Vom da un răspuns tribunalului, în sensul că vom respecta tot ceea ce ne-a trecut acolo, să funcționăm pe OUG nr. 109. Dincolo de această problemă – să ne înțelegem foarte clar – tocmai respectul pentru banul public mă face să mergem până la capăt, în sensul în care acea stație de asfalt trebuie să meargă – dacă se poate – 24 din 24 de ore” a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Până când erorile din documente nu vor fi îndreptate, societatea abia înființată nu poate începe activitatea, iar stația de asfalt funcționează la limită. Deși ar putea produce o sută de tone de asfalt pe oră, iar comenzile din toată Regiunea au ajuns deja la aproape 10 000 de tone, utilajul abia dacă este folosit pentru lucrări mici. Cea mai mare pierdere de care vorbesc acum autoritățile locale o reprezintă suma de aproape 8 milioane de euro, bani pe care noua societate ar fi putut să-i încaseze de la firmele care au câștigat licitația, pentru asfaltarea celor mai mari artere din municipiu, respectiv Unirii, Transilvaniei și Industriei.

 “ Am deschis ofertele acum pentru cele 3 străzi mari ale Buzăului – Bulevardul Unirii, Strada Transilvaniei și Bulevardul Industriilor. Deci, numai partea de asfalt, înseamnă circa 8-9 milioane de euro. Noi nu vom avea acces cu această stație, indiferent cine va câștiga această licitație, nu vom putea livra asfalt pentru străzile din Buzău, pentru că vom depăși acel procent de 20% din cifra de afaceri a URBIS-ului” a mai declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Stația de asfalt a fost cumpărată anul trecut cu un 1 milion de euro, banii fiind cheltuiți din cei 3 milioane de euro pe care Primăria i-a alocat societății din subordine, Urbis Serv. Tot anul trecut, Urbis a mai cumpărat și un rezervor mare de asfalt lichid, astfel că în prezent deține cele mai moderne utilaje pentru producerea asfaltului din Regiune, putând să producă în acest fel o cantitate record de asfalt și la un preț competitiv față de alte firme de profil. 

 
Etichete: între |  Buzău |  discordiei |  mărul |  Prefectură |  Primăria |  Război
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU