12h 32' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 19 iulie 2013

Omar Hayssam, predat Poliţiei Române

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
1 vot 1520 vizualizari 1 comentariu radudragut@sansanews.ro
UPDATE [12:32] 19 IUL 2013 › DIICOT cere arestarea lui Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare


Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare, instanţa urmând să dezbată această cerere în 23 iulie.


Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorul Nadina Spînu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecată, arestarea preventivă a lui Omar Hayssam pentru infracţiunile de care este acuzat.

Nadina Spânu a spus că la termenele anterioare nu s-a putut discuta această solicitare din cauză că Hayssam nu a fost prezent şi nu a putut fi citat corespunzător.

Ea a precizat că la termenul din 23, când cel mai probabil şi Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua în discuţie această cerere.

Tribunalul Bucureşti a stabilit un nou termen de judecată în acest dosar în 23 iulie, după ce în 17 iunie a amânat judecarea pentru lipsa de apărare în cazul lui Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012, alături de alte patru persoane, pentru delapidare.
UPDATE [11:31] 19 IUL 2013 › Ovidiu Ohanezian, despre aducerea în ţară a lui Omar Hayssam

O primă reacţie din partea jurnaliştilor răpiţi în urmă cu 8 ani cu implicarea lui Omar Hayssam a venit în urmă cu puţin timp din partea lui Ovidiu Ohanesian.

Jurnalistul s-a declarat surprins de aducerea în ţară a lui Hayssam, dar rămâne circumspect cu privire la faptul că afaceristul sirian va da vreo explicaţie în cazul răpirii, actelor de terorism comise sau a celorlalte dosare în care este anchetat.

Cel mai probabil, Hayssam se află la această oră în arestul Poliţiei Capitalei şi urmează să fie transferat la penitenciarul cel mai apropiat de sediul Poliţiei, unde va ispăşi pedeapsa de 20 de ani de închisoare la care a fost condamnat pentru acte de terorism.

Afaceristul sirian a fost implicat în 2005 în răpirea a 3 jurnalişti români în Irak: Ovidiu Ohanesian, Marijan Ion şi  Sorin Mişcoci.

Dar cine este sirianul Omar Hayssam? Controversatul om de afaceri s-a afirmat şi pe scena politică românească. Hayssam a fost membru al Partidului Social Democrat şi a putut fi văzut deseori alături de fostul preşedinte Ion Iliescu în turnee prin lumea întreagă, ajutîndu-l chiar şi în campania electorală.

Cu toate acestea, tot timpul, Ion Iliescu a negat că ar fi avut vreo relaţie personală cu Omar Hayssam.

Interesantă este şi apropierea afaceristului sirian de fostul senator de Buzău, Ion Vasile, atunci preşedinte al filialei buzoiene a PSD, tatăl jurnalistei răpite în Irak, Marijan Ion.

Există fotografii în care Hayssam apare alături de Ion Vasile, tatăl lui Marijan Ion, jurnalista răpită în Irak în urmă cu 8 ani.

De asemenea, Omar Hayssam are legături strânse cu falimentarea Forestei Nehoiu.


UPDATE [09:04] 19 IUL 2013 › Omar Hayssam, condamnat la trei ani şi în dosarul Foresta Nehoiu

Înalta Curte de Casaţie si Justitie (ICCJ) a decis, pe 28 iunie 2010, condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a omului de afaceri sirian Omar Hayssam în dosarul Foresta Nehoiu.

Magistraţii Instanţei Supreme au admis astfel recursul procurorilor şi au casat decizia Curţii de Apel Bucuresti care îl achitase pe omul de afaceri sirian.

Magistraţii Curţii de Apel Bucuresti au decis, în iulie 2008, achitarea lui Omar Hayssam şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul Foresta Nehoiu.

Aceştia erau acuzaţi de procurorii DIICOT de bancrută frauduloasa în legatura cu privatizarea societăţii respective.

Alaturi de Omar Hayssam au fost trimişi în judecată în acest dosar fratele său Mohamad Omar, fostul director al firmei Gheorghe Iosif, notarul Marilena Carmen Popa şi omul de afaceri Emile Raja el Assal.

Ei au fost acuzaţi că ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a SC Foresta Nehoiu SA, în iunie - iulie 2004, datorii fictive către SC Best Wood Nehoiu SRL.

De asemenea, potrivit procurorilor, ei ar fi preluat active ale societăţii recent privatizate printr-o reţea de firme, ceea ce a dus în final la falimentarea SC Foresta Nehoiu SA.

Unul dintre cele trei mari dosare penale instrumentate pe numele sirianului Omar Hayssam, cazul Foresta Nehoiu, primise în 2008 o zdrobitoare soluţie de achitare pe toată linia.

Pe 10 iulie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a decis că omul de afaceri Omar Hayssam nu se face vinovat de comiterea unei infracţiuni comerciale, pentru simplul motiv că faptele reţinute împotriva sa "nu sînt prevăzute de legea penală", iar în cazul infracţiunilor de criminalitate organizată, pentru că "fapta nu există". Achitări similare au fost pronunţate şi cu privire la ceilalţi inculpaţi, fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif şi Marilena Popa.
Soluţia dată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti putea fi atacată cu recurs, iar cheltuielile judiciare rămîneau în sarcina statului.

În acest dosar, făcut public în momentul cercetării lui Omar Hayssam pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, sirianul a fost acuzat că ar fi constituit un grup infracţional cu scopul de a obţine beneficii materiale şi financiare, prin comiterea de infracţiuni economice.


UPDATE [08:56] 19 IUL 2013 › Cine este Omar Hayssam

Omar Hayssam  este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română, născut în 1963, în Siria. Conform afirmaţiilor autorităţilor, el a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak, în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007, Omar Hayssam a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte două milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.


Omar Hayssam a venit în România în urmă cu 24 de ani. El a reuşit să acumuleze în ţara noastră o avere estimată la circa 100 de milioane de dolari. Se pare însă că mare parte a acesteia a fost trecută pe numele doctorului Yassin, un apropiat al său, imediat după ce jurnaliştii români au fost răpiţi în Irak.

Omar Hayssam a intrat în vizorul procurorilor DIICOT în anul 2004 pentru infracţiuni care aduc atingere siguranţei naţionale, dar şi pentru multiple infracţiuni economice. Omar şi-a construit în România un adevărat imperiu finaciar, înfiinţând sute de firme pe care le înstrăina, după ce derula afaceri păguboase pentru partenerii săi şi pentru stat, potrivit datelor din ancheta procurorilor DIICOT.

Omar Hayssam a fost membru PSD şi a putut fi văzut deseori alături de fostul preşedinte Ion Iliescu în turnee prin lumea întreagă. Potrivit presei, un alt protector al lui Omar ar fi fost Viorel Hrebenciuc.

La 18 ianuarie 2006, în urma unei operaţii suferite la Spitalul Penitenciar Rahova, medicii i-au extirpat de pe colon ceea ce s-a considerat a fi o tumoare canceroasă de aproximativ zece centimetri. Luând în considerare expertizele efectuate de IML şi de Institutul Oncologic, instanţa a menţinut totuşi starea de arest. În 26 aprilie însă, când la dosar a fost depusă o adeverinţă în care se menţionau metastaze ca urmare a operaţiei de neoplasm din ianuarie, adeverinţă semnată de medicul Constantin Tănăsescu, decizia instanţei a fost aceea a eliberării suspectului.

După ce sirianul nu s-a prezentat de trei ori consecutiv la termenele de judecată, judecătorii s-au dovedit foarte circumspecţi în privinţa motivelor medicale şi l-au citat cu mandat de aducere din spital. La termenul din 21 iunie, Omar Hayssam a sosit cu ambulanţa Institutului Oncologic şi însoţit de un medic al spitalului. Avocatul său a repetat faptul că Hayssam tocmai suferise o intervenţie chirurgicală şi că era sedat. În aceste condiţii, judecătorii au decis amânarea audierii sirianului.

Hayssam nu s-a prezentat la nici unul dintre termenele următoare, astfel încât, pe 12 iulie, Curtea de Apel Bucureşti le-a cerut avocaţilor lui Omar să aducă acte care să dovedească internarea inculpatului. O săptămănă mai târziu, pe 19 iulie, avocatul lui Hayssam a recunoscut că nu a reuşit să-şi contacteze clientul, deoarece nu există nicio posibilitate de comunicare cu cel internat la sanatoriul din Vălenii de Munte. În acel moment, instanţa s-a autosesizat şi a cerut arestarea în baza unui nou mandat emis de instanţă.

Omar Hayssam a fost văzut ultima oară pe 30 iunie 2006 , când a plecat cu un prieten, medic arab, să se trateze la clinica naturistă de la Văleniii de Munte. Aici, după cum au constatat poliţiştii şi lucrătorii serviciilor secrete, nu există nici un sanatoriu naturist, ci doar centre unde pacienţii sunt trataţi ambulatoriu.

Fuga lui Omar Hayssam din ţară de sub nasul autorităţilor române a produs un adevărat cutremur în instituţiile statului. A dus la decapitarea serviciilor secrete, iar Ministerul Public a fost lăsat fără şef.
Poliţia, serviciile secrete, procurorii şi presa au început să-l caute prin ţară. Până la urmă autorităţile au acceptat că suspectul numărul unu de terorism a părăsit ţara şi sirianul a fost dat în urmărire internaţională.

Traseul marii evadări folosit de Omar Hayssam pentru a fugi din România a născut speculaţii. S-au vehiculat numeroase trasee, dar singura varinată care a rămas în picioare a fost fuga sirianului la bordul navei Iman-T la data de 30 iunie 2006. O altă variantă luată în calcul de anchetatori privind dispariţia lui Hayssam, a fost şi cea conform căreia acesta ar fi ieşit din România cu o maşină aparţinând corpului diplomatic. După fuga lui Omar Hayssam din ţară, şefii serviciilor secrete şi-au prezentat demisiile la Cotroceni. Radu Timofte, şeful SRI, Gheorghe Fulga, cel al Serviciilor de Informaţiilor Externe şi Virgil Ardelean, cel al Direcţiei de informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor, au declarat că au părăsit instituţiile de bună voie. Următoarea victimă a evadării lui Hayssam a fost procurorul General al Romaniei, Ilie Botoş, care la rândul său şi-a prezentat demisia din funcţie. După fuga omului de afaceri, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru acest incide
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Bogdan Oprea.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Preşedinţiei, preşedintele Traian Băsescu "mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune
 
Omar Hayssam a fost prins, iar vineri dimineaţă a ajuns în custodia Poliţiei Române.

"În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

După dispariţia sa, în 2007, Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism în dosarul răpirii a trei jurnalişti români în Irak, în anul 2005.

Pe 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 16 ani de închisoare, şi în dosarul "Volvo Truck, în care a fost trimis în judecată pentru înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni, prin care ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de euro.

Alături de Hayssam, în acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Omar Mohamad, la pedeapsa de 14 ani închisoare, şi Quasim Essa, la pedeapsa de 16 ani închisoare.


Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Monshyy
08 septembrie 2014
Salut! Te-am descoperit azi, nici nu mai stiu ce catuam cand am dat de blog-ul tau, si tot citesc articole de mai bine de 3 ore, nu ma pot opri I like u a lot! keep up the good work! o sa mai revin la lectura


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU