12 [IUL 13] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 12 iulie 2013

Oenologul Aurelia Vişinescu, Doamna 'Fetească Neagră' a Domeniilor Săhăteni

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
1 vot 1786 vizualizari 0 comentarii radudragut@sansanews.ro
Aurelia Vişinescu
Foto:ziare.com

Cum a devenit pasiunea pentru vin o afacere de succes

Aurelia Vişinescu este cea mai cunoscută femeie oenolog din România, producând în crama Domeniile Săhăteni vinuri speciale, cu personalitate.

Doamna 'Fetească Neagr[', asa cum i se spune Aureliei Vişinescu, are 20 de ani de experienţă în lumea vinului, a obţinut numeroase medalii valoroase pentru vinurile sale la concursuri de anvergură, deţine propria podgorie în Dealu Mare şi vinde vinuri în toată lumea.

Atunci când este întrebată cum e să fie o femeie de succes prezentă într-un domeniu dominat de bărbaţi, Aurelia Vişinescu spune ca 'Într-o lume guvernată după regulile profesionismului nu există femei sau barbaţi, există doar specialişti!'.

Pasiune transformată in business

Începutul, îşi aminteşte ea, a stat sub semnul şansei de a lucra cu mari producători şi distribuitori de vinuri şi a putut lua contact direct cu profesionişti din ţări precum Africa de Sud sau Australia, iar această experienţă a fost 'piatra de temelie pentru ce am construit ulterior'.

În 2006, a ales să învestească în propria podgorie împreună cu asociatul sau Steve Cacenco, în Dealu Mare - Domeniile Săhăteni, convinsă că 'aici se obţin cele mai bune vinuri'.

'Am fost dintotdeauna aproape de natură, de pământ, motiv pentru care am urmat liceul horticol şi apoi, în mod firesc, facultatea de horticultură, specializarea Vie - Vinificaţie. Îmi doream să mă ocup de cultivarea florilor, însă în anii terminali m-am răzgândit, descoperind fascinată ştiinţa din spatele sticlei cu vin. Am avut şansa să lucrez în companii mari, Vinexport şi Cramele Halewood. În aceşti ani am avut contact cu mari producători şi distribuitori de vin, am călătorit şi profesat în toate podgoriile României, dar şi în ţări din Lumea Nouă - Australia, Africa de Sud. Eu mi-am urmat visele. Mi-am dorit dintotdeauna să am propria cramă şi să fac vin din propria mea podgorie, însă ideea de a investi în această afacere a venit din partea lui Steve Cacenco, asociatul meu, care imi este şi văr prin alianţă. Desigur, cu multă muncă, perseverenţă şi eforturi foarte mari', a povestit Aurelia Visinescu pentru Ziare.com.

Acum, oenologul se ocupă de întreg procesul de producţie a vinului, care presupune drumul vinului de la vie până în paharul consumatorului, aşadar de la plantarea viei, alegerea clonelor în prealabil, până la recoltarea strugurilor, producerea efectivă a vinului, învechirea, cupajarea.

De-a lungul timpului, atributele vinurilor semnate de Aurelia Vişinescu au fost recunoscute de mai multe ori, iar în 2012 se mândreşte cu opt medalii obţinute la cele mai prestigioase concursuri internaţionale. Dintre medaliile obţinute în 2011, este de notat Medalia de Aur la Concursul Mondial de la Bruxelles, pentru cupajul Red Artisan 2007.

Cum să reuşeşti într-un domeniu dominat de barbaţi

Pe parcursul carierei, doamna 'Fetească Neagră' spune că n-a observat, nu s-a gândit că lucrează într-o lume a barbaţilor.

'Este adevărat că majoritatea persoanelor din acest domeniu, atât în ceea ce priveşte procesul de producţie, dar şi conducerea unei astfel de afaceri, sunt barbaţi. Însă, într-o lume guvernată după regulile profesionismului nu există femei sau bărbaţi, există doar specialişti. Pot spune că nu am întâmpinat dificultăţi într-un domeniu despre care se spune că ar aparţine barbaţilor. Ascensiunea mea profesională ţine şi de tenacitate şi, bineînţeles, de munca pe care o depun constant'
, ne-a spus Aurelia Vişinescu.

Aceasta atrage atenţia că nu există o reţetă pentru succes, dar dacă ar fi, 'ingredientele principale sunt munca, perseverenţa, responsabilitatea. Şi sufletul pe care îl pui în ceea ce faci. Trebuie să îţi placă, altfel iese mai greu sau deloc'.

Care e locul României între marii producatori de vinuri din lume?

România nu are încă o imagine definită peste hotare în ceea ce priveşte vinul.

'România exportă volume mici în comparaţie cu cât produce. Asta şi pentru că există o mare piaţă de desfacere internă. Suntem o ţară cu un consum mediu de peste 26 lt /locuitor/an. Însă noi exportăm mai mult de jumătate din producţie, mai în toată lumea. România se clasează între primii zece producători de vin din Europa - un studiu din 2012 arată că suntem pe locul 6', a explicat Aurelia Vişinescu.

În ceea ce priveşte consumul de vin, 'educaţia consumatorului romăn este pe o pantă puternic ascendentă, dar în continuare consumatorii de vin de calitate se încadrează într-un segment de nişă extrem de mic'.

'Desigur un mare impediment este puterea de cumpărare scăzută. Ca trend general, în România consumul de vin este în scădere, dar consumul de vin premium românesc este în creştere. Magazinele specializate sunt locurile cele mai potrivite pentru achiziţionarea vinurilor de calitate, mai ales că aici consumatorii primesc şi consiliere avizată', a adăugat oenologul.

Românii sunt ataşaţi de soiurile românesti şi conservatori în ceea ce priveşte gusturile, a mai punctat Aurelia Vişinescu: 'un procent foarte mic dintre români este dispus să încerce soiuri sau vinuri noi şi aceştia sunt de regulă tinerii. Remarcăm o creştere a consumului de vin premium, deşi consumul de vin în general în plan naţional este unul mic, din cauza lipsei puterii de cumpărare'.

În continuare, proprietara Domeniilor Săhăteni vizează extinderea afacerii pe pieţe mai puţin penetrate.

'Domeniile Săhăteni este în plină ascensiune - în plan national am crescut atât numeric, cât şi în ceea ce priveşte volumul, dar continuăm să ne extindem. În ceea ce priveşte exporturile, vizăm penetrarea unor pieţe mai puţin accesate - SUA, Canada, dar şi extinderea pe pieţele unde deja suntem prezenţi - Asia (China, Japonia, Taiwan), în in majoritatea ţărilor vest europene (Belgia, Polonia, Italia, Suedia, Germania, Olanda) şi chiar Brazilia şi Australia'
, a încheiat Aurelia Vişinescu.


Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU