08 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 08 septembrie 2017

Norme noi de autorizare a farmaciilor

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1805 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bu­zău, Răzvan Prisada, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, atrage atenţia că peste jumătate dintre farmaciile din România riscă să nu se poată conforma noilor norme de autorizare şi funcţionare propuse de Ministerul Să­nătăţii, aflate în prezent în dezbatere publică. Principala problemă ar fi vestiarul, pentru care se impune o încăpere separată. Legat de acest aspect, directorul Direcţiei farmaceutice din cadrul ministerului a considerat că majoritatea farmaciilor sunt nişte bombe, fiind demis din funcție printr-un ordin al ministrului Sănătății.   Se propun noi norme de compartimentare a farmaciilor  În cadrul unei dezbateri organizate la sediul Ministerului Sănătății pe marginea proiectului de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 962/2009 pentru aprobarea normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor, reprezentanții farmaciștilor au atras atenția asupra modificărilor de norme referitoare la spațiu, în speță la obligativitatea existenței unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare.

Președintele Colegiului Medicilor din Buzău apreciază că ministrul Florian Bodog a fost receptiv la solicitările farmaciștilor care au atras atenția că normele supuse dezbaterii nu le permit solicitanților de autorizație să se conformeze în timp real și, mai cu seamă, a admis că aprecierea oficialului ministerial care considera că jumătate din farmaciile autorizate sunt adevărate bom­be, este aberantă. „Ca să pot să creez un spațiu nou trebuie să iau de undeva, pentru că nu pot să construiesc deasupra farmaciei. Normele de compartimentare a unui spațiu care deja există nu se pot modifica din mers. Se dorește aplicarea lor? Da, să se aplice de acum încolo, la autorizări. (...) Aveți în vedere că modificarea aceasta de spațiu pe care o impune Ministerul Sănătății... la două constatări de neregularitate – ar însemna să se suspende autorizația. Îmi fac o idee aproximativă: eu zic că mai mult de jumătate din farmaciile din țară nu au cum, în secunda doi, să se conformeze acestor norme”, a precizat Prisada, într-o declarație acordată presei. Controlul farmaciilor ar putea intra în sarcina direcțiilor de sănătate.

Răzvan Prisada a subliniat că un alt motiv de nemulțumire al farmaciștilor constă în mutarea inspecțiilor de autorizare și supraveghere a funcționării farmaciilor de la Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale (din cadrul Ministerului Sănătății) la direcțiile de sănătate publică județene. “Proiectul aflat acum în dezbatere publică transferă responsabilitatea inspecțiilor de autorizare și supraveghere a far­maciilor în sarcina direcțiilor de sănătate publică, ceea ce nu ni se pare în regulă. Ca să faci inspecție, să autorizezi, ai nevoie de o viziune corectă în domeniul de aceea considerăm că era mult mai potrivit ca aceste responsabilități să intre în sarcina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Aceasta ar fi încă o solicitare a noastră”, a mai precizat Răzvan Prisada.Etichete: autorizare |  farmaciilor |  Norme
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU