10 [IAN 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 10 ianuarie 2017

Infrastructura de electricitate, complet depăşită de ger

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 1144 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Infrastructura de distribuţie a energiei electrice a fost net depăşită, atunci cînd consumul a crescut abrupt. În week-end, dar nu numai, de Sfîntul Ion, o bună parte din oraş s-a confruntat cu o pană de curent care a ţinut mai bine de o oră şi jumătate, perioadă în care mii de abonaţi au fost lipsiţi de serviciile elementare.

Casele şi apartamentele încălzite cu centrale proprii ori ale forme de produs căldură şi apă caldă au rămas în întuneric şi fără servicii de bază, iar o societate de cablu nu a mai putut oferi serviciile din abonament timp de mai bine de 9 ore. În acest ultim caz nu e foarte clar dacă echipamentul care a căzut a fost "pregătit" de fluctuaţiile de curent sau pur şi simplu a fost doar o coincidenţă, însă, oamenii au rămas fără curent, apoi fără Internet, televizor sau telefonie fixă, servicii pe care respectiva societate nu le-a mai putut furniza atîtea ore. Aşadar, e limpede că societatea care se ocupă cu distribuirea energiei, fie nu reuşeşte să-şi calibreze reţelele pentru vîrfuri de consum, fie investiţiile neapărat necesare nu s-au făcut. Dacă cea de-a doua variantă este cea vehiculată, atunci cineva ar trebui să răspundă pentru toate aceste disfuncţionalităţi. 
 
Sîmbătă, mii de abonaţi din municipiul Buzău au rămas fără enegie electrică în jurul orei 13, iar pana care a afectat zona N. Bălcescu, blocurile Camelia şi Crinul Alb, cartierele Dorobanţi şi Bistriţei parţial, străzile Crinului şi împrejurimi, a durat ceva mai mult de o oră şi jumătate.

În frig de Sfîntul Ion

Oamenii care îşi asigurau căldura şi apa caldă cu centrale proprii au făcut cunoştinţă cu frigul, iar abonaţii unei firme importante de cablu s-au ales cu lipsa semnalului TV, a internetului, a telefoniei fixe, tocmai de Sfîntul Ion.  Se observă astfel că atunci cînd consumurile cresc: era week-end, sărbătoare şi ger năpraznic, perioadă cînd cetăţenii fac mai cald în casă şi folosesc din plin electrocasnicele. Şi asta tocmai cînd oamenii sărbătoreau un sfînt atît de important precum Sfîntul Ioan. Inutil de precizat cîtă indignare a produs această pană care, iată, nu este nicidecum singulară, astfel de momente se produc mai ales cînd e foarte frig, aşa cum s-a întîmplat în week-end, ori în zilele caniculare de vară, atunci cînd frigiderele şi aparatele de aer condiţionat funcţionează la capacitate maximă. Partea bună este că echipele de intervenţie din teren au rezolvat destul de repede problema, dar oamenii nu pot face minuni dacă infrastructura e total depăşită. Soluţia este evident o reabilitare a reţelei şi a posturilor de transformare astfel încît sistemul să nu mai pice la primul ger mai pătrunzător. 
 In urma articolului nostru SDEE a transmis un punct de vedere "În urma articolului dumneavoastră, cu titlul "Infrastructura de electricitate, complet depășită de ger – Penele de curent se țin lanț iar intervențiile urmează să apară ”, vă informăm că, în data de 07.01.2017, la ora 13:02, a avut loc o avarie în instalațiile de alimentare cu energie electrică a Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord – Sucursala Buzău, care a afectat mai multe zone din munici­piul Buzău. La ora 13:04, s-au realimentat zonele: str. Mesteacanului, Cartier Obor, Zona Bazar – Cuza Vodă, str. Oltețului, str. Ana Ipătescu, B-dul Unirii - centru, Primăria și Centrul de Afa­­ceri. La ora 13:31 s-au alimentat consumatorii din zonele: B-dul. Balcescu, str. Panduri,  str. Mioriței, zona străzii Democrației, str. Crinului  și str. Colonel Buzoianu. Vă mai informăm că, în ultimii doi ani Societatea de Distribuție a Energiei Electrice  Muntenia Nord – Sucursala Buzău a alocat 55.683.170 lei pentru modernizarea rețelei de distribuție a județului Buzău, dintre care 22.193.260 lei au fost alocați pentru modernizarea rețelei de distribuție din municipiul Buzău. Investițiile realizate în ultima perioadă au vizat automatizarea liniilor de medie tensiune din municipiul Buzău.  Vă precizăm că, aceste investiții au făcut posibilă remedierea totală a avariei din 07.01.2017, în 29 de minute. În zilele care au urmat, în municipiul Buzău s-a înregistrat cod portocaliu din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vreme deosebit de rece și geroasă), dar datorită investițiilor realizate la  Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Buzău nu au mai fost semnalate avarii”.Etichete: complet |  depăşită |  electricitate |  Infrastructura
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Un afectat
10 ianuarie 2017
Firma respectiva furnizează servicii si in unele localități din județ. Lipsa semnalului de internet si TV in acestea nu a fost in niciun fel explicata.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU