20 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 20 decembrie 2017

Fostul şef al Serviciului LOGISTIC din Politia Buzau,achitat definitiv

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2658 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Fostul şef al Serviciului Logistic din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău şi unul dintre subalternii săi, trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au fost achitaţi de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti. Soluţia magistraţilor prahoveni este definitivă, iar comisarul-şef Cosmin-Ioan Mazâlu, respectiv subalternul său, inspectorul principal de Poliţie, îşi pot relua funcţiile în urma unor demersuri specifice pe care comanda I.P.J. le va opera.  
    Soluţia Curţii de Apel, după 11 termene
 Soluţia de respingere a apelului făcut de D.N.A. la hotărîrea luată de instanţa de fond, cea de la Tribunalul Buzău, unde cei doi poliţişti au primit tot achitare, s-a dat după aproape un an, timp în care au curs nu mai puţin de 11 termene. Iată ce spune minuta publicată pe siteul Curţii de Apel Ploieşti:  "Soluţia pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.b cod proc.pen., respinge ca nefondate apelurile declarate de D.N.A-Serviciul Teritorial Ploieşti şi inculpaţii: Mazâlu Ioan Cosmi şi Ciocîrlan Daniel, împotriva sentinţei penale nr.126 din 2 noiembrie 2016 pronunţată de Tribunalul Buzău. În baza art.275 alin.2 cod proc.pen., obligă pe fiecare dintre cei 2 apelanţi-inculpaţi la plata sumei de cîte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 cod proc.pen. celelalte cheltuieli avansate de stat aferente apelului parchetului rămîn în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 decembrie 2017. Document: Hotărîre  1415/2017  18.12.2017"
Ce arată rechizitoriul
Cei doi au fost trimişi în judecată în februarie 2016, după ce procurorii DNA, sesizaţi de DGA Buzău au întocmit un rechizitoriu în care au reţinut printre altele că inculpaţii Mazîlu şi Ciocîrlan, în perioada aprilie-mai 2015, în calitate de membri ai unei comisii de concurs organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, în vederea încadrării de personal recrutat din sursă externă, pentru ocuparea a trei posturi de fochist, primul avînd şi  calitatea de preşedinte al comisiei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prin favorizarea a doi dintre candidaţii înscrişi. Mai precis, acestora din urmă, li s-ar permis să participe la concurs, în contextul în care nu ar fi îndeplinit condiţiile specificate în anunţul de participare. Ulterior, se arată în acelaşi document, cei doi candidaţi au fost declaraţi "admişi" şi au fost încadraţi pe funcţiile de fochişti, cauzîndu-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale I.P.J., precum şi a altor candidaţi, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru cei doi ofiţeri de poliţie.  
Soluţie după 5 termene, la fond
Magistraţii buzoieni de la instanţa de fond au dat o soluţie de achitare pentru ambii ofiţeri. Astfel, un complet al Tribunalului Buzău a hotărît următoarele: "În baza art.396 al.5 C.pr.pen. raportat la art.16 al.1 lit.b C.pr.pen., achită pe inculpatul Mazîlu Cosmin - Ioan pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.13 ind 2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 C.pen., întrucît fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art.396 al.5 C.pr.pen. raportat la art.16 al.1 lit.b C.pr.pen., achită pe inculpatul Ciocîrlan Daniel pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.13 ind. 2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 C.pen., întrucît fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art.275 al.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămîn în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare". DNA a atacat decizia de la Buzău cu apel, astfel că procesul continuă, aflîndu-se pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

Cazul colonelului Tudorel Alexandru

După cum se vede, procesele au durat doi ani, timp în care poliţiştii au avut, evident, de suferit moral, în plan personal şi profesional. Recent, a ieşit la iveală un alt caz de poliţist anchetat pentru corupţie dar al cărui dosar a fost clasat. Este vorba despre comisarul-şef Tudor Alexandru, poliţistul anului 2012 la Buzău, al cărui dosar a fost clasat de D.N.A. după 4 ani, astfel că el a fost reîncadrat în serviciul de Investigare a Fraudelor din I.P.J. a primit ceva bani, din urmă, după care, la scurt timp a ieşit la pensie medical pentru că a făcut diabet pe fond de stres.
Etichete: achitat |  definitiv |  Fostul |  Logistic |  serviciului
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU