31 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 31 august 2017

Femeie din Puieşti, ucisă de virusul West Nile

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1780 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

O femeie de 80 de ani din comuna Puieşti a murit din cauza menigo-encefalitei provocate de virusul West Nile. În toată ţara au fost înregistrate 16 cazuri de infecţii cu acest virus, în urma cărora 6 persoane au decedat. 

Bătrîna, care potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău suferea de mai multe afecţiuni, s-a stins pe 24 august într-un spital din Capitală, unde a fost confirmat diagnosticul de meningo-encefalită. „Este vorba de o pacientă de 80 de ani, care, în data de 18 august, s-a simţit rău. Fiica dumneaei, a venit, a luat-o pentru a o interna la Institutul Cantacuzino, unde se afla în evidenţă de trei ani pentru că făcea dializă. A internat-o în 21, în 23, starea dumneaei s-a alterat, iar în 24 a fost transferată la Institutul Victor Babeş, unde i s-au recoltat probe, s-a declarat meningo-encefalită. Dumneaei avea şi alte probleme medicale, iar în 24, cînd a fost transferată, a şi decedat, din cauze multiple. a avut şi o insuficienţă renală în stare terminală. A avut meningo-encefalită cu LCR evidenţiat şi stop cardio-respirator”, a declarat Cristina Ungureanu directorul DSP Buzău.   

Măsuri de supraveghere

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, în perioada 9 mai - 30 august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile. Dintre cele 16 persoane infectate cu virusul  West Nile, șase au decedat: trei la București și cîte una la Buzău, Brăila, Olt. Pe județe, situația infecțiilor cu virusul West Nile este următoarea: București-3 cazuri, Giurgiu, Ilfov și Vrancea cîte 2 cazuri, iar în Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Ialomița, Olt și Sibiu cîte un caz. În urma decesului femeii din Puieşti, autorităţile sanitare au luat măsuri de prevenire a transmiterii virusului. “Direcţia de Sănătate Publică a luat măsurile necesare în sensul de a lua legătura cu medicul de familie din zonă pentru a intensifica măsurile de supraveghere a populaţiei din comunitate. De asemenea, am făcut adresă către Primăria Puieşti pentru dezinsecţie şi deratizare în locuinţa pacientei”, a mai declarat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău. 
Nu există risc de epidemie
Simptomele în cazul infecției cu cu virusul West Nile sînt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar și simptome neurologice-rigiditate a gîtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară, precizează Ministerul Sănătăţii, adăugînd că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Măsurile de protecție recomandate sînt evitarea expunerii la țînțari, purtînd îmbrăcăminte cu mîneci lungi și pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizarea substanțelor chimice repelente de țînțari, împiedicarea pătrunderii țînțarilor în casă, desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer'”, se mai arată în comunicatul MS. Potrivit ministeruli, cazurile depistate și înregistrate în România sînt sporadice și, în momentul de față, nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Datele au fost furnizate Ministerului Sănătății de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.


Etichete: Femeie |  Puieşti |  ucisă |  virusul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU