03 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 03 august 2017

După o şedinţă nervoasă a CLM

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
3 voturi 2184 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Un proiect cu multe semne de întrebare a fost aprobat în urma unor dezbateri furtunoase, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal de joi. Este vorba despre înfiinţarea unui centru de ştiinţe, printr-un parteneriat dintre Primărie şi Clubul Rotary. Reprezentanţii PNL în Consiliul Local Municipal au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare şi amînarea votului pînă la şedinţa ordinară de la sfîrşitul lunii.


Un proiect cu multe semne de întrebare a fost aprobat în urma unor dezbateri furtuinoase, ieri în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal. Este vorba despre înfiinţarea unui centru de ştiinţe, printr-un parteneriat dintre Primărie şi Clubul Rotary. 

Proiectul de hotărîre privind „aprobarea cooperării Consiliului Local Municipal Buzău cu Asociaţia Club Rotary Buzău în vederea realizării în comun a proiectului de interes public local „Centru ştiinţific destinat apropierii elevilor şi tinerilor buzoieni de ştiinţele exacte şi tehnologiile moderne-Explorer” a stîrnit controverse încă de la începutul şedinţei. Consilierii liberali au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pe motiv că a fost înscris tîrziu, nefiind timp pentru a-l studia în amănunţime. În plus, au mai arătat liberalii, hotărîrea nu ar avea caracter urgent şi de aceea ar fi putut lăsat pentru şedinţa ordinară a CLM de la sfîrşitul lunii. Observaţii pe această temă a avut şi consilierul independent Constantin Ionescu, el remarcînd faptul documentul nu este complet, anumite spaţii din contractul cadru fiind goale. Propunerea reprezentanţilor PNL, supusă la vot a fost respinsă de majoritate, astfel că proiectul a rămas pe ordinea de zi, în forma iniţială.  

Reprezentaţi de Lucian Sălcuţan

Reprezentantul Clubului Rotary Buzău, avocatul Lucian Sălcuţan, care asigură în prezent conducerea asociaţiei, a fost prezent la şedinţa CLM şi a susţinut insistent că aprobarea proiectului de hotărîre chiar este o urgenţă, pentru a prinde finanţarea şi că municipalitatea nu are vreo obligaţie financiară. Despre finanţator însă, Sălcuţan nu a adus lămuriri atunci cînd a fost întrebat de consilierii locali. „Nu înțeleg de ce vă interesează pe dumneavoastră cine investește atîta timp cît nu sînt banii dumneavoastră”, a spus Lucian Sălcuţan. Incertă este şi valoarea investiţiei, termenul de implementare, dar şi ce se va întîmpla pe viitor cu obiectivul. Dezbaterile au avut loc pe un ton ridicat însă pînă la final proiectul a fost adoptat cu votul majorității consilierilor prezenți singurii care s-au abținut fiind consilierii liberali şi independentul Constantin Ionescu.

Construcţie de 1.200 de metri pătraţi

Investiţia va fi realizată din fonduri private, în cea mai mare parte, se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărîre. În prezent, asociaţia deţine deja terenul de 5 500 de metri pătraţi şi fondurile pentru achiziţionarea echipamentelor iniţiale şi se fac demersurile pentru finanţarea unei construcţii în suprafaţă de 1 200 de metri pătraţi pe acest teren, se mai arată în document. Conform înţelegerii municipalitatea urmează să asigure infrastructura şi să sprijine activitatea educaţională şi funcţionarea centrului ştiinţific în limita bugetului anual aprobat. Sport Club Municipal Buzău, înfiinţat oficial!
6 secţii: handbal feminin, fotbal, rugby, atletism, şah şi modelism

Proiectul înfiinţării Sport Club Municipal Gloria Buzău a fost votat ieri, cu 18 voturi pentru şi o abţinere, din partea consilierului independent Constantin Ionescu, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal. După ce, în şedinţa ordinară de joia trecută, consilierii liberali au blocat înfiinţarea noului club, ieri, ei şi-au dat votul, în urma discuţiilor purtate între primarul Constantin Toma şi preşedintele PNL Buzău, Cristi Romanescu. „Am avut o discuţie, cum era şi normal, cu domnul Cristian Romanescu, care este un om de sport, fost mare sportiv al României, vicepreşedinte la C.O.R. şi l-am convins să voteze ca să avem o mişcare sportivă şi la Buzău pentru că, aşa cum ştim cu toţii, în momentul acesta Buzăul este, probabil, pe ultimul loc şi pe această dimensiune, sportivă. A fost o neînţelegere atunci, o lipsă de comunicare, sper că am rezolvat-o”, a explicat primul Toma. Noul club sportiv al municipalităţii îşi va începe activitatea cu 6 secţii, handbal feminin, rugby, fotbal, atletism, şah şi modelism. Clubul va fi condus de Vasile Niţă şi de un Consiliu Director format din 5 membri: Aurelian Poteraşu, Constantin Mircea, Gabriel Nicolau, Cristian Ceauşel şi George Ciubotaru. 

Toma: „Anul acesta, înfiinţare şi funcţionare. De la anul, va fi altceva!”

În următoarea perioadă, vor fi demarate procedurile pentru obţinerea Certificatului de Identitate Sportivă şi pentru afilierea secţiilor la federaţiile sportive respective. Sediul noului club va fi în Crîng, în spaţiile în care şi-a desfăşurat activitatea fostul club de fotbal, aflat acum în faliment. „Pentru anul acesta, obiectivul este ca clubul să se înfiinţeze şi să funcţioneze. În momentul acesta, sportivii nici măcar nu sînt în cantonamente pentru că n-au avut bani. Trebuie să angajăm sportivi, să angajăm antrenori, să igienizăm şi să îmbunătăţim spaţiile sportive. Anul acesta vrem să ajungem la stabilitate, să începem să funcţionăm. De la anul încolo, va fi altceva”, a mai spus Constantin Toma.   

Buget de 600.000 de euro pînă la sfîrşitul anului

Noului club sportiv al municipalităţii îi va fi alocat, pentru ultima parte a anului, un buget de 600.000 de euro. „S-a făcut un prim buget de circa 600.000 de euro pînă la sfîrşitul acestui an. S-au făcut nişte simulări, au fost mai multe scenarii, l-am ales pe acesta, care este un buget de supravieţuire. Dar, oricum, faţă de ce s-a întîmplat în ultimii ani, este un buget mare pentru jumătate de an”, a spus primarul Buzăului. (Mihai BALTAG)Etichete: înfiinţarea |  centru |  decis |  nervoasă |  şedinţă |  ştiinţific
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU