22 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 22 august 2018

De ce s-au îmbăţoşat poliţiştii locali

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2293 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Hotărîrea de Consiliu Local Municipal adoptată, recent, prin vot, care prevede obligativitatea poliţiştilor locali, personal contractual şi funcţionari publici să susţină probe sportive, pe care dacă nu le trec pot fi concediaţi, a devenit subiectul unei ample dezbateri juridice. Totul a plecat de la faptul că poliţiştii locali care în aceste zile trebuiau să susţină, pe rînd, listele sportive au refuzat să intre pe terenul de sport, motivînd prin liderii de sindicat şi prin alţi reprezentanţi că hotărîrile sus citate sînt ilegale.

În final, Instituţia Prefectului, la solicitarea poliţiştilor locali a convocat Comisia de Dialog Social a Prefectului, unde reprezentanţi ai Palatului Comunal şi ai Poliţiei Locale şi conducerea instituţiei au dialogat, marţi, timp de zeci de minute căutînd o ieşire din situaţie. Şedinţa nu a degajat o soluţie, astfel că totul a rămas în coadă de peşte.
Aşadar, avem un nou episod al conflictului dintre Primărie şi Poliţia Locală, iar soluţia depăşirii lui este tot juridică şi a fost plasată către Ministerul Muncii după cum a precizat, la finalul şedinţei de la Prefectură, prefectul Carmen Ichim, cea care a condus întîlnirea de marţi. A fost, deci, o soluţie de mijloc găsită la nivelul Instituţiei Prefectului după ce zeci şi zeci de minute reprezentanţii celor două tabere şi-au susţinut fiecare în parte punctele de vedere cu invocarea a numeroase legi şi acte normative.
De ce s-a ajuns aici?
Noua criză, ca şi precedenta generată de concedierea unor poliţişti locali, personal contractual, are, după cum se vede, la bază, interpretarea juridică a unor Hotărîri de Consiliu Local Municipal şi a legilor de funcţionare a Poliţiei Locale. Filmul discuţiilor purtate în contradictoriu punctate de numeroase legi, hotărîri şi alte acte normative, judecînd lucid situaţia, orice om de bună credinţă poate constata că rebeliunea poliţiştilor locali, bazată pe folosirea unor avocaţi abili, are ca fundament superficialitatea cu care a fost tratat subiectul în faza de redactare a H.C.L.M.-urilor cu bucluc, dar şi insuficienta documentare a unor consilieri locali a proiectelor de hotărîre, înainte de a le vota "pro". Şi, astfel, un act normativ necesar este pus în aşteptare din cauza unor serii de superficialităţi care costă comunitatea, inclusiv financiar.

De ce e nevoie de probe sportive?

Probabil, că orice om cu scaun la cap, inclusiv cei vizaţi, adică poliţiştii locali, sînt conştienţi că aceşti lucrători cu un statut special au nevoie de minime cali­tăţi de sănătate şi spor­tive, tocmai pentru a-şi putea executa cu eficienţă profesia, dar şi pentru a-şi proteja propria sănătate şi integritate fizică.  
Mai precis, un poliţist local trebuie să aibă capacitatea fizică şi mentală să poată acţiona cu efect în momente specifice, pe stradă, în contact cu posibili răufăcători. De bună seamă că un supraponderal, un cardiac, ori un labil psihic nu-şi poate respecta cu succes fişa postului. Prin urmare, poliţiştii locali, indiferent de statutul lor, ar trebui să dea probe sportive specifice atît la angajare, cît şi în timpul executării profesiei. E simplu! Numai că stabilirea condiţiilor şi modului în care trebuie susţinute probele sportive trebuie în aşa fel adaptate încît să nu poată fi combătute juridic "la prima strigare", aşa cum s-a întîmplat în ultimele zile. Adică hotărîrile de C.L.M., justificate de realitate, vor trebui să completeze legile generale care nu acoperă situaţia, aşa cum se întîmplă în cazul de faţă şi nu să intre în conflict cu acestea din urmă. Lucrurile nu sînt prea complicate, şi ţin de cunoaşterea meseriei juridice, de profesionalism, pe scurt de ştiinţa de carte şi de buna credinţă. Altfel, toate aceste acţiuni, deşi justificate, vor sfîrşi a fi interpretate în fel şi chip, şi, în plus, vor costa bani publici.
Etichete: îmbăţoşat |  locali |  poliţiştii
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU