31 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 31 august 2017

Criză de procurori

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 1773 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Parchetele se confruntă în ultima perioadă cu un deficit de personal, iar pentru buna func­ţionare ar fi nevoie de încadrarea unui număr însemnat de procurori. Situaţia este generalizată la nivelul ţării, iar Buzăul nu face excepţie. Parchetul de pe lîngă Tribunalul Buzău, cu toate unităţile subordonate are un grad de ocupare cu personal de 87,5 %, potrivit datelor publicate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit situaţiei posturilor la parchete, la data de 8 august, în judeţul Buzău, doar Parchetul de la Pogoanele şi cel de la Pătîrlagele funcţionează cu schema completă de personal, în timp ce la Rîmnicu Sărat şi Buzău este deficit de procurori, gradul de ocupare fiind de 80%. O explicaţie a crizei de procurori este oferită de procurorul general al României, Augustin Lazăr, fiind aceea că majoritatea absolvenţilor se îndreaptă către profesia de judecător, iar mulţi dintre procurori au ieşit la pensie.   
A scăzut numărul de dosare soluţionate
Procurorul general susţine că pentru buna funcţionare a parchetelor ar fi necesar un număr mai mare de procurori, Augustin Lazăr menţionînd că aproximativ 500 de posturi nu sînt ocupate în prezent. Procurorul general a anunţat că bilanţul pe primul semestru al anului este similar cu rezultatele obţinute anul trecută, în aceeaşi perioadă.

"În primul semestru am avut 1.400.000 dosare de soluţionat, cam la fel cu semestrul 1 din 2016. Volumul de muncă este mare. Numărul cauzelor soluţionate este de 273.777 dosare, ceva mai scăzut decît cel din semestrul 1 din 2016, 298.131 dosare. O scădere de 8%. Ne-am pus problema resurselor pentru a ne menţine la nivel şi posibilităţile de soluţionare a unui număr mare de dosare. Dacă ne uităm la cîţi procurori avem în schemă, 2.900 de procurori, avem circa 2.400, puţin peste 500 de posturi nu sînt ocupate în Ministerul Public. Mulţi absolvenţi merg judecători, mulţi procurori au plecat la pensie. Este necesar ca Ministerului Public să i se asigure resursele umane necesare pentru a putea funcţiona în condiţii bune", a declarat Augustin Lazăr.Etichete: Criză |  procurori
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU