12 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 12 august 2018

Controversă/ Sezon deschis la vânătoare de mistreți

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1668 vizualizari 0 comentarii

Pesta porcină dă undă verde la uciderea mistreților. Considerați vectori ai transmiterii bolii care a decimat deja mii de porci în toată țara, inclusiv în județele învecinate Vrancei și Buzăului, respectiv Galați, Brăila și Ialomița, mistreții ar putea fi împușcați pe capete în perioada următoare. În județele în care s-a înregistrat deja pesta porcină, s-a început acțiunea de recoltare a mistreților. Iar în Vrancea și Buzău, mistreții sunt atent monitorizați și se lucrează deja la un plan de recoltare, aplicabil în următoarele luni.


Gestionarii fondurilor de vînătoare lucrează la un plan de recoltă. Oficial, nimeni nu vorbește despre ce înseamnă asta pentru populația de mistreți. Neoficial însă, în următoarele luni ar trebui vânat un număr dublu față de anul trecut. Potrivit unor surse, în Vrancea ar trebui vînați circa 1500 de mistreți, în timp ce în județul Buzău numai Asociația Județeană a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi ar putea împușca un număr similar de mistreți.


Efectivul de porci și ce avem noi de recoltat pe județul Buzău este de 845.Până acum, am recoltat 111 mistreți pe asociația noastră, incluzând efectivele care au fost anul trecut, care sunt mai mici față de anul acesta, când vor crește cu încă 50 la sută, deoarece știți că este problema la graniță cu pesta porcină africană și ministerul a propus suplimentarea cotelor cu procentul amintit. Dacă 845 este cota de anul acesta, ar mai fi de recoltat undeva la jumătate din 845, cam în jur de 420. Ca și anul trecut, ne-am atins cota, și anul acesta o să o realizăm integral, ca și în ceilalți ani, de altfel. Cei mai mulți porci mistreți la noi, în județ, sunt în zonele de munte, cum ar fi Aldeni sau Beceni. Acolo, avem cel mai mare efectiv de mistreți din județ. Sunt și vînători străini, incluzând și la pasaj, dar cel mai mult recoltăm noi”, a declarat Alin Ilie, inginer în cadrul AJVPS Buzău.


Pe de altă parte, reprezentanții ONG-urilor cred că o astfel de măsură ar face mai mult rău decît bine. Ei reclamă că, în spatele creșterii cotei la vînătoare la mistreți, se ascunde, de fapt, intenția de a se da undă verde la vînarea altor animale sălbatice, printre care sunt și animale protejate.


Autoritățile de la nivel european recomandă cu totul și cu totul alte lucruri.Pe noi ne-a frapat foarte tare nivelul extrem la care autoritățile din România sunt dispuse să împingă vînătoarea. Nu doar că vor să vîneze mistreții, care sunt sau nu sunt afectați de pesta porcină africană, dar vor să vîneze și prădătorii. De fapt, ceea ce noi am învățat la școală de cînd eram mici, că sunt o adevărată echipă de curățenie a naturii - furturi, lupii, animalele care în mod normal nici măcar nu se vînează în România, pentru că sunt pe anexa 2 a legii vînătorii, sunt specii interzise la vînătoare. În momentul în care avem o populație care este infectată și se vânează în acel areal al acestei turme de mistreți, își va muta arealul. Va ajunge să se întâlnească cu altă populație, care poate nu era infectată și atunci se transmite mai departe virusul”, a declrat Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română.


Reprezentanții Societății Ornitologice Române mai spun că măsura împușcării mistreților în număr mai mare, în cazul în care va fi și aplicată, este în contradicţie cu recomandările Uniunii Europene pentru combaterea pestei porcine.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU