29 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 29 septembrie 2017

Cît costă întreţinerea în şcoală a unui copil

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 1813 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Învăţămîntul obligatoriu de 11 ani (zece clase plus calasa pregătitoare), prevăzut în Legea Educației, este gratuit doar pe hîrtie, deoarece, în realitate, scoate bani grei din buzunarul părin­ţilor, bani care vin în completarea chel­tuielilor asigurate de statul român.         
Potrivit studiului reali­zat în România de Fundația World Vision România, "Investiție în educația copiilor din mediul rural", părinții cheltuiesc într-un an școlar, pentru un singur copil, sume de pînă la 2.500 lei, bani care acoperă cheltuielile cu rechizitele, consumabile cerute de școală, uniforme și taxe de participare la concursuri.   
Abandonul școlar este frecvent în familiile sărace
Cercetarea este repre­zentativă la nivel național și a fost efectuată în perioada februarie - iulie 2017 la inițiativa și cu finanțare din partea unei importante companii de telecomunicații. Conform studiului respectiv,  mai mult de două treimi din unitățile de învățămînt care funcționează în mediul rural se confruntă cu cel puțin un factor de risc educațional, ca de pildă rezultate slabe la evaluarea naționala, risc de abandon școlar, rate ridicate de absenteism și repetenție. La toate acestea se adaugă unul sau mai mulți factori de risc socio-educaționali, cum ar fi elevii care provin din familii sărace. Așa s-a ajuns la concluzia că toate cheltuielile pe care le implică școala constituie una din cauzele abandonului școlar,  România fiind țara unde doi din zece elevi ajung să nu mai meargă la școală, cei mai mulți provenind din familii sărace. "Abandonul școlar este, din punctul meu de vedere, principala problemă nerezolvată a sistemului de învățămînt", a afirmat ministrul Educației, Liviu Pop, fără a preciza, însă, dacă intenționează să facă ceva pentru a reduce acest fenomen.

Costul unui singur an este de pînă la 2.500 lei

Potrivit portalulinvatamint.ro, chiar și ministrul Educaţiei a afirmat că "gratuitatea" există doar în teorie şi că părintele nu are încotro decît să plătească: "Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic", a declarat ministrul Liviu Pop.

Așa se face că, aceste costuri pe care le implică școala, reprezintă una din cauzele abandonului școlar, România fiind țara în care doi din zece elevi ajung să renunțe să mai meargă la școală, iar cei mai mulți copii care ajung în situația respectivă provin din familii sărace. Potrivit infograficului publicat de portalul mai sus citat, cheltuielile cu un copil care frecventează cursurile gimnaziale sînt următoarele: participarea la concursuri și excursii între 200 și 400 lei, fondul clasei între 50 și 150 lei, manualele auxiliare între 100 și 300 lei pe fiecare semestru, caiete de lucru și teme, între 30 și 100 lei pe fiecare semestru, creioane, acuarele, lipici, plastilină, rezerve pentru stilou, între 20 și 50 lei pe an, un bloc de desen, 5 -15 lei, caietele de biologie, geografie și muzică, pînă la 5 lei, 3 caiete de matematică 10 lei, șase caiete de limba română, între 10 și 15 lei. Apoi, părintele trebuie să mai plătească uniforma copilului, care costă între 150 și 300 lei, pantofii, între 100 și 200 lei, ghiozdanul care poate să coste pînă la 150 lei și un penar echipat corespunzător care costă între 50 și 100 lei. Toate acestea adunate ajung pînă la 2.500 lei chletuieli pe care un părinte este obligat să le suporte într-un singur an pentru a-și ține la școală un singur copil.Etichete: întreţinerea |  copil |  costă |  şcoală
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU