31 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 31 iulie 2018

Cel mai mare parc din țară, la Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1600 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Buzăul va avea cel mai mare parc din România. Pădurea Crâng a intrat în proprietatea Primăriei, legea care stabilește acest lucru fiind deja promulgată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, municipalitatea se va ocupa de acum înainte de administrarea întregii păduri, adică de întreaga suprafață de 182 de hectare, și nu doar de cele 10 hectare amenajate ca parc, pe care le avea până acum. Urmează pași importanți pentru transformarea pădurii într-un loc care să devină magnet pentru toată lumea, localnici sau turiști, care nu va știrbi însă cu nimic farmecul Crângului și va pune accent pe conservarea florei și faunei.


Istoria Crângului se întoarce în timp, momentul cel mai important fiind în 1881, când, printr-o hotărâre de guvern, orașul Buzău a devenit proprietarul pădurii, câștigată în instanță după un proces care a durat 100 de ani. Odată cu instalarea regimului comunist, Crângul a ajuns la stat, iar, până acum, a fost administrat de Direcția Silvică. Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, prin care pădurea Crâng revine în proprietatea publică a municipiului Buzău, este, așadar, un moment istoric, apreciat ca atare și de primarul Constantin Toma:


”E un lucru extraordinar pentru că această pădure și acest parc pot fi un element de maximă atracție. Să-l îmbunătățim nestricându-l, scoțând traficul auto, scoțând bucata de Drăgaică de la Obelisc, și să-l transformăm într-un element de maximă atracție, atât pentru sănătatea buzoienilor, dar și pentru relaxarea lor”.


Edilul șef a declarat, pentru Focus TV, că totul va fi făcut aplicând un plan de transformare a pădurii în parc: ”Dar un parc modern în care mijloacele moderne nu au ce căuta”. Constantin Toma a explicat că trebuie mărită siguranța în Crâng ”să nu ne trezim cu alte belele. Să facem curățenie, să tăiem copacii și crengile uscate, să-l revigorăm prin replantări.”


Totodată, prin transformare, se înțelege și redarea către publicul vizitator a unor alei neexplorate: ”Sunt 182 de hectare care pot ajuta Buzăul să devină un oraș-magnet. Vom avea un studiu întocmit de oameni foarte deștepți și pregătiți pentru acest proiect pe care îl vom supune dezbaterii publice și, apoi, ce vor hotărâ buzoienii, eu, ca primar, voi înfăptui.”


Crângul e unic în țară, fiind populat de o faună care trebuie apărată conform legilor: porci mistreți, căprioare, fazani, vulpi, sunt câteva dintre vietățile care, împreună cu broaștele țestoase sau rațele sălbatice de pe lac, formează o ”grădină zoologică” într-o pădure cu un potențial de agrement impunător. Buzăul va avea, practic, cel mai mare parc din țară, de două ori mai mare decât Herăstrăul, și de 10 ori mai mare decât Cișmigiul.


Citește și articolul Lungul drum al trecerii Pădurii Crângului în proprietatea municipalității
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU