20 [IUL 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 iulie 2017

Buzăul, în topul alocărilor bugetare de la Ministerul Dezvoltării

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1635 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Se deschide robinetul banilor guvernamentali pentru investiții în infrastructură. La Buzău vor ajunge, în perioada următoare, aproape 750 de milioane de lei. Sunt bani cu destinație clară și care urmează să fie cheltuiți în următorii doi ani pentru dezvoltarea infrastructurii. Că vor fi asfaltate drumuri sau vor fi amenajate rețele de apă și canalizare, nivelul alocării este unul care va avea impact major asupra localităților buzoiene. Fonduri importante vor merge și către reabilitarea de spații școlare. Pe lista obiectivelor care au primit finanţare se află Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Buzău, dar şi"Alexandru Vlahuță" din Râmnicu Sărat.

 


Guvernul a împărţit, recent, sume importante de bani judeţelor din întreaga ţară, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Buzăului i-au revenit aproape 750 de milioane de lei, o sumă care plasează județul pe locul patru în topul național al alocărilor prin acest program. Banii urmează să fie folosiţi de autorităţile locale în următorii 2 ani. Peste 130 de proiecte vor fi finanțate: de la modernizare de școli, creșe, grădinițe și unități sanitare, la sisteme de apă și canalizare, reabilitare de drumuri și rețele de iluminat public. De pildă, o sumă importantă, circa 20 de milioane de lei a fost alocată comunei Smeeni, iar banii ar urma să fie folosiţi pentru realizarea unor reţele de canalizare şi staţii de epurare în comună. Oraşul Nehoiu primşete aproape 12 milioane de lei pentru refacerea drumurilor, în timp ce comuna Bisoca va primi circa 10 milioane pentru lucrări similare. Cea mai mare alocare pentru un drum este de 98 de milioane de lei, sumă destinată refacerii șoselei care leagă Vrancea de Buzău prin Bisoca.  Pe lista investiţiilor ce vor fi realizate cu banii alocaţi în cadrul PNDL se află şi refacerea DJ 203 L Cozieni Bozioru Brăeşti, cu suma de 79 de milioane de lei.

Până în anul 2020 ar urma să fie reabilitate şi o serie de şcoli din judeţ. Lucrări importante de refacere vor fi excutate la Colegiulu Național "Mihai Eminescu" din Buzău, o clădire monument istoric, cu aproape 100 de ani de tradiție. Iar același lucru se va întâmpla și în cazul Colegiului Naţional "Alexandru Vlahuță" din Râmnicu Sărat, un alt edificiu încărcat de istorie care are mare nevoie de reabilitare. Ministerul Dezvol­tării Regionale a alocat judeţului Bu­zău suma de 747. 576.988 de lei în cadrul Programului Naţional de Dezvol­tare Locală, pentru perioada 2017 -2020.  Cu ajutorul sumelor alocate vor fi imple­mentate 131 de pro­iecte. Astfel vor fi finanţate lucrări la drumuri şi poduri, vor fi reabilitate unităţi de învăţămînt, se va investi în sistemul sanitar, în sisteme de iluminat public sau de apă şi canalizare.  De la începutul anului  Buzăului i s-au repartizat aproximativ 28 de milioane de lei, judeţul nostru situ­îndu-se pe locul 4 pe locul al patrulea în topul alocărilor după Olt, Teleorman şi Giugiu.    Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE)  a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că începe implementarea etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care vor primi finanţare toate proiectele eligibile ale administraţiilor publice locale. Astfel, a fost încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului şi au fost semnate toate ordinele de finanţare pentru judeţele ţării. PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. În acest sens, se mai arată în comunicatul Ministerului, Programul Naţional de Dezvoltare Locală stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea echilibrată a ţării, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean. Cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sînt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.
În acord cu solicitările

Criteriile de acordare a finanţării sînt transparente, clare, ştiinţifice şi fără nicio conotaţie politică, în acord cu nevoile şi solicitările autorităţilor publice locale, în vede­rea modernizării Ro­mâniei. „Programul fun­cţionează ca un adevărat parteneriat între nivelul central şi local al administraţiei publice: unităţile administrativ-teritoriale au făcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investiţii, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, după mecanismul stabilit în legislaţia apli­ca­bilă. Este un parteneriat corect, transparent şi în folosul cetăţenilor întregii ţări”, afirmă  viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, minis­trul dez­voltării regio­nale, administraţiei pu­blice şi fondurilor europene. Fundamentul PNDL 2 l-a repre­zentat analiza internă de specialitate bazată pe principiile de prioritizare recomandate de stu­diul Băncii Mondiale şi criteriile de prioritizare stabilite prin HG nr. 624/2015 In legatura cu alocarile bugetare pentru judetul Buzau ,deputatul Marcel Ciolacu vicepremier in guvernul Todose a scris pe contul sau de FB:,,Am promis, am făcut! Aproape 750 de milioane de lei vor ajunge până în anul 2020, prin programul PNDL II, în județul Buzău. Sunt 131 de proiecte care vor fi finanțate prin acest program: de la modernizare de școli, creșe, grădinițe și unități sanitare, la sisteme de apă și canalizare, reabilitare de drumuri și rețele de iluminat public. Sunt proiecte importante care vor schimba definitiv imaginea județului nostru și vor face viața buzoienilor mai bună, indiferent că trăiesc într-o localitate care are un primar social-democrat sau din opoziție. Interesul public este singurul care contează cu adevărat!

Personal, mă bucură în mod special un proiect al meu de suflet: modernizarea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Buzău, o clădire monument istoric, cu aproape 100 de ani de tradiție. Iar același lucru se va întâmpla și în cazul C.N. ”Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat, un alt edificiu încărcat de istorie care avea nevoie de reabilitare."

Lista completă a proiectelor care vor fi finanțate prin PNDL 2 poate fi consultată AICIEtichete: alocărilor |  bugetare |  Buzăul |  Dezvoltării |  Ministerul |  topul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU