21h 20' ACTUALITATE Buzau
Joi, 17 mai 2018

UPDATE Azi, cel mai mare eveniment organizat la Buzău după 1989

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2419 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [21:20] 17 MAI 2018 ›

Azi a fost ziua cea mare, ziua eroilor, care a făcut din Buzău capitala recunoștinței față de cei căzuți pe cîmpul de luptă. Au fost momente unice și emoționante la Buzău, unde sute de militari și mii de buzoieni s-au adunat pe Calea Eroilor,locul care în ultimele două zile a reprezentat punctul zero al oraşului. Aici a avut loc cea mai mare paradă militară internațională  în semn de recunoștință față de eroii căzuți pe câmpul de luptă. Cu o organizare impecabilă și un program respectat cu o precizie elvețiană, manifestările au început fix la ora anunțată cu cel mai solemn moment al evenimentului, ceremonia de reinaugurare al cimiturlui eroilor, atunci când s-a dat citire numelor a 250 de eroi pieriți pe front. Pe toată durata evenimentului, miile de buzoieni au urmărit cu emoție, au aplaudat și chiar dacă ploaia le-a creat neplăciri, iar unii au făcut cale întoarsă, cei mai mulți dintre oamenjii veniți să aducă un omagiu eroilor au rămas până al finalul manifestărilor.


12.000 de buzoieni. Acesta fost numărul celor care au ajuns astăzi pe Calea Eroilor, acolo unde timp de aproape o oră și jumătate, cu toții au asistat la cel mai mare eveniment de cinstire a eroilor organizat vreodată la Buzău. Elevi din toate unitățile de învățământ din oraș îmbracați în triocouri albe, insecripționate cu logoul municipiului, însoțiţi de cadre didactice, părinți cu copii de mână, tineri și vârstnici deopotrivă, cu toții au urmărit cu emoție momentele unice și lecția de patriotism oferită astăzi de sute de militari, români și strâini.Cel mai așteptat eveniment al anului la Buzău a respetat întocmai programul anunțat , iar startul manifestărilor a fost dat fix la ora 12.00, cu ceremonia militară de reinaugurare a cimitirului eroilor, acolo unde își dorm somnul de veci 9653 de eroi români și străini.În semn de recunoștință pentru soldații care au pierit pe câmpul de luptă, pe Calea Eroilor au răsunat clopotele iar preț de câteva minute cu toții, autorități, militari și simpli buzoieni, au asistat la un serviciu religios. S-au depus coroane la mormintele eroilor înmormântați în cea mai mare necropolă , iar prin glasul unor copii s-a dat citire numelor a 250 de eroi pieriți pe front.
După încheierea acestor ceremonii din Cimitirul eroilor, autoritățile și-au ocupat locurile la scena special amenajată și, rând pe rând, le-au vorbit mulțimii adunate. Marele absent al evenimentului a fost însă președintele țării, Klaus Iohanis.
Consilier președinte, general Ion Oprișor a explicat de la tribuna de ce presedintele Romaniei nu a fost prezent la Buzau„Klaus Iohannis nu a putut să dea curs invitației de a participa la această ceremonie importantă întrucât tot astăzi la Sofia se desfășoară summitul Consiliului European la care excelența sa participă”.

Vizibil emoționat, primarul Constatin Toma le-a vorbit buzoienilor despre patriotism și mai ales despre istoria cimitirului eroilor, cea mai mare necropolă cu eroi cunoscuți și necunoscuți din țară:.
,,Azi, aici, în numele tuturor primarilor din întreg județul Buzău, deoarece eroii din cimitirul de onoare din orașul nostru au fost aduși în anii 1930, 1931 din toate satele în cadrul unor ceremonii impresionante: care trase de boi, încărcate cu osemintele eroilor cu sobor  de preoți în față se opreau în fiecare sat în fața bisericii, unde tot satul participa la slujbă. Biserica cu hramul tuturor sfinților și Cimitirul Eroilor reprezintă astăzi un autentic monument de identitate națională deoarece sunt omagiați eroi din Războiul de Independență, 1877-1878, AL Doilea Război Balcanic, 1913, al Doilea Război Mondial 1941-1945, eroi din regimul luptei anticomuniste, eroi din evenimentele din 1989, eroi din misiunile interne ale armatei noastre și din teatrele de operații militare externe"

La finalul discursului, Constantin Toma, le-a transmis buzoienilor un mesaj simplu, dar încărcat de simbolistică și mai ales un motiv pentru care ar trebui să fie mândri că astăzi Buzăul a fost readus în atenția întregii țări printr-o lecție de patriotism.   ”Începînd de acum, Calea eroilor este calea noastră” a spus primarul Toma

Întregul eveniment a fost apreciat și de ospeții veniți special de la București sau chiar de peste hotare.
,, doresc să felicit Primăria, primarul municipiului Buzău  pentru implicarea și pentru toate lucrările pe care le-a realizat aici, pentru modul cum arată acest cimitir care este cea mai mare necropolă pentru eroii cunoscuți și necunoscuți  din România și una dintre cele mai mari din Europa și, de asemenea, să felicit Ministerul Apărării pentru modul în care s-a organizat. Chiar dacă a plouat și chiar dacă plouă în continuare asta contează mai puțin, ba dimpotrivă, când plouă este belșug." a spus prededintele Camerei Deputatilor,Liviu Dragnea.

Cel mai așteptat moment a fost parada militară internațională la care au participat aproape o mie de soldați atât români cât și din statele care au eroi înmormânați în cimitirul eroilor de la Buzău, respectiv Austria, Bulgaria,Germnia, Italia, Republica Moldova și Marea Britanie.
Parada a fost deschisă de forțele aeriene, când miile de buzoieni și-au ridicat privirele spre cer admirând avioanele militare care au făcut un adevărat spectacol. La sol, spectacolul a fost făcut de Detașamentul de cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. 13 cavaleri îmbrăcați în unifroeme specifice secolului al 19+lea au defilat pe la Calea Eroilor, încheind parada militară.
Astăzi, Buzăul va fi scena celui mai mare eveniment organizat în aer liber la care sînt aşteptaţi să participe mii şi mii de buzoieni şi cînd va fi sărbătorită Ziua Eroilor. La manifestări sînt aşteptaţi să participe înalte oficialităţi centrale şi locale, confirmînd participarea ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul Culturii, George Ivaşcu, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, ambasadori sau membri ai corpurilor diplomatice ale ţărilor care au participat la Primul Război Mondial, dar şi înalte feţe bisericeşti. Miercuri seară, în preambulul manifestărilor de azi sute de oameni au participat, la retragerea cu torțe a 400 de militari pe traseul PiațaDacia - Bulevardul Unirii - Calea Eroilor, evenimentul făcînd parte din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor și împlinirii a 100 de ani de la făurirea României Mari. 

Au defilat militari din România, Republica Moldova, Bulgaria, Austria și Italia s-au adunat în Piața Dacia din
municipiul Buzău începînd cu ora 20.30 unde fanfara Divizie 2 Infanterie „Getica” a susținut un mic
recital. Puțin înainte de ora 21.00 generalul de brigada Claudiu Mihai Sava, locțiitorul comandantului
Diviziei 2 Infanterie „Getica” însoțit de un copil și de oficialitățile județului au coborît din Primăria
municipiului Buzău cu o torță aprinsă și prin intermediul comandanților de detașamente au fost
aprinse torțele purtate de cei peste 400 de militari. 

Astăzi, manifestările dedicate Zilei Eroilor continuă cu reinaugurarea Cimitirului Eroilor și cu o mare
paradă militară internațională.Etichete: Buzau |  eveniment |  organizat
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU