17 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 17 martie 2018

Am făcut-o și p-asta! Mica Unire, Buzăul cu 100 de oficiali moldoveni

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 3321 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
Fotografie de grup - Unirea cu Basarabia

Buzăul este cuprins, în acest week-end, de o efervescență care are drept sursă o suită de manifestări prin care Primăria Municipiului Buzău vrea să celebreze, ce-i drept cu vreo zece zile în avans, centenarul Unirii Basarabiei cu România. Pentru că pe 27 martie, ceremoniile festive închinate acestui mare eveniment se vor concentra în Capitala București, Buzăul a ”furat” startul și a dedicat un întreg  week-end celebrării celor o sută de ani care s-au scurs de la declarația de unire a Basarabiei cu ”Mama sa România”, adoptată de Sfatul Țării, dincolo de Prut. 

Unire-n cuget și….cam atât 

Manifestările din acest week-end au fost precedate de o ședință a CLM Buzău, convocată joi, cu scopul adoptării unei declarații de unire. Gestul este unul pur simbolic, iar declarația nu produce nici un fel de efecte în plan politic, economic sau social, chiar dacă s-a încercat acreditarea ideii că ar avea o însemnătate mai mare decît un act de înfrățire administrativă. La o zi distanță de la semnarea acestei declarații de unire, la Buzău a ajuns o delegație de 100 de aleși locali moldoveni-primari, viceprimari și consilieri locali. Sîmbătă, oaspeții de dincolo de Prut au participat la o reuniune cu caracter festiv în sala 13 a Palatului Comunal. Musafirii veniți din Basarabia au purtat, ca și gazdele, insigne cu monograma omului politic Alexandru Marghiloman care a jucat un rol cheie în primăvara lui 1918. Cel care avea să fie supranumit ”lordul valah” deținea președinția Consiliului de Miniștri la data de 9 aprilie cînd a fost recunoscută de către România unirea cu Basarabia. 
Deși acțiunile din ultimele zile au o simbolistică puternică, lucrurile rămîn la acest nivel și, oricît s-ar evita adevărul, realitatea este că anul Centenarului găsește nu numai Buzăul, ci întreaga Românie, fără o strategie asumată și fără un program politic de Reunire. 

Unire și prin muzică. Botgros și nea Beni, pe aceeași scenă

După momentul festiv de la Palatul Comunal, oaspeții basarabeni au putut face o plimbare prin oraș fiind apoi invitați la Muzeul Județean. Și pentru că acest obiectiv a fost inclus în programul oficial, bulevardul Nicolae Bălcescu a fost decorat cu steaguri pe tronsonul dintre Casa Albă și Parcul Crîng. 
Atmosfera de sărbătoare și spiritul unionist se vor face simțite și în Sala Sporturilor unde, sîmbătă seara, are loc spectacolul aniversar ”Din suflet românesc”. Printre cei 2000 de spectatori, la loc de cinste se vor afla invitații de peste Prut, în timp ce pe scenă vor urca Nicolae Botgros și Lăutarii din Chișinău, dar și Benone Sinulescu. Spectacolul înscris în categoria evenimentelor dedicate Centenarului, îi aduce la Buzău și pe alți artiști de talie națională din România și Republica Moldova. 
Din păcate, accesul se face, ca și la spectacolul din luna decembrie, pe bază de invitație. Jumătate au fost distribuite unor invitați ai Primăriei Buzău- elevi și profesori performanți, angajați ai municipalității, aleși locali și județeni, parlamentari, directori de instituții, etc- iar cealaltă jumătate a fost distribuită pe principiul ”Primul venit, primul servit”. Sistemul s-a dovedit a fi păgubos, la nivel de imagine, pentru că a atras o sumedenie de crititci la adresa organizatorilor, din partea celor care au rămas pe afară. Poate nu ar fi rău ca la următoarea acțiune, organizatorii să se gîndească la o tragere la sorți care să nu mai provoace atît de multă frustrare. 


Cum a sărit Băsescu din… scenă

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, cetățean moldovean, deși autoritățile de la Chișinău încearcă să îi retragă cetățenia, a figurat printre invitații la evenimentul din Sala Sporturilor din Buzău. Surse de încredere relatează că a existat chiar o convorbire între primarul Constantin Toma și fostul șef de stat. Cererea lui Traian Băsescu a fost aceea ca, în timpul spectacolului, să poată urca pe scenă pentru a se adresa publicului cu un mesaj de susținere a curentului unionist. 
Întrucît există și un program politic adoptat și promovat de partidul lui Traian Băsescu, în această direcție, s-a considerat că un astfel de mesaj ar aduce beneficii de imagine PMP, lucru greu de digerat într-un județ în care PSD a măturat cam tot la ultimele tururi electorale. Sfătuit sau nu, primarul Constantin Toma, s-a repliat și i-a transmis, de data aceasta prin intermediari, fostului șef al statului că nu va putea interveni în timpul spectacolului de pe scena de la Sala Sporturilor. Prin aceiași intermediari a venit și răspunsul lui Traian Băsescu care a decis să nu mai vină la Buzău. 

Etichete: Basarabia |  centenar |  delegatie |  mica Unire |  spectacol |  Buzau
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU