BREAKING NEWS Braila
17h 02' ACTUALITATE Braila
Joi, 07 august 2014

Percheziţii la CJ Brăila şi acasă la preşedintele Bunea Stancu

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
3 voturi 2912 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
UPDATE [17:02] 07 AUG 2014 ›
Gheorghe Bunea Stancu este un politician destul de controversat, care a ajuns în ultimii ani în atenţia procurorilor. De pildă, Bunea Stancu a fost cercetat în celebrul caz privind sponsorizarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană. În plus, şeful Consiliului Judeţean Brăila a ajuns şi în atenţia inspectorilor de integritate, şi acuzat de conflict de interese, după ce ar fi acordat contracte pe bani publici unor firme pe care le controla chiar el.

De altfel, Bunea Stancu a strâns o avere considerabilă în ultimii ani, lucru care a atras atenţia anchetatorilor.În schimb, potrivit declaraţiei sale de avere, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, nu are datorii şi nici nu a primit cadouri şi nu a beneficiat de servicii sau alte avantaje în mod gratuit.

Potrivit declaraţiei de avere din aprilie 2014, social-democratul, deţine 7 terenuri intravilane în municipiul Brăila, un apartament, 3 case, un spaţiu comercial, 4 depozite bancare în valoare de peste un milion şi jumătate de lei şi bijuterii în valoare de 13 mii de euro.

La capitolul venituri, Gheroghe Bunea Stancu, are o indemnizaţie de preşedinte al Consiliului Judeţean în valoare de 55.356 de lei, în timp ce soţia sa, Gheorghe Bunea Tanţa are un salariu de educatoare de peste 26 de mii de lei. La capitolul venituri din alte surse, Bunea Stancu primeşte o indemnizaţie de 540 de lei de la Comisia pentru Autorizarea Împrumuturilor. În declaraţia de interese,se arată că preşedintele Consiliului Judeţean are acţiuni la 5 societăţi de investiţii financiare, de asemenea este şi acţionar la Bursagrirom SA Brăila cu 62,5%, la SIF Banat Crişana cu peste 2.600 de acţiuni, la SIF Moldova, deţine peste 12.500 de acţiuni, la SIF Transilvania 3.475 de acţiuni, la SIF Muntenia peste 16 mii de acţiuni şi la SIF Oltenia 4.477 acţiuni.UPDATE [12:04] 07 AUG 2014 ›
Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, va fi dus la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție Galați. Procurorii anticorupție care au descins, joi dimineaţă la Brăila și au făcut mai multe percheziții, printre care la sediul Consiliului Judeţean și la domiciliul șefului CJ, Bunea Stancu, l-au invitat pe acesta să meargă la Galați. Conform unor surse judiciare, Bunea Stancu merge la Galați pentru audieri de bună voie, și nu cu ordonanță de reținere. Rămâne de văzut dacă la finalul audierilor baroul de Brăila va pleca acasă sau DNA va emite o ordonanță de reținere pe numele lui Gheorghe Bunea Stancu.

Pe de altă parte, aceleași surse precizează că perchezițiile procurorilor DNA care au loc la Brăila îl vizează, alături de șeful administrației din Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Florin Mija. El a fost secundul lui Bunea Stancu din 2008 până în martie anul acesta și, de-a lungul timpului, a fost vizat la rândul său de o serie de anchete.

Parchetul a început cercetările pe numele său după de inspectorii Agenției Naționale de Integritate au sesizat existența unui conflict penal de interese. Inspectorii de integritate au descoperit că, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare și al comisiei de recepție din Consiliul Județean Brăila a semnat 3 contracte cu două societăți comerciale cu care ar fi avut raporturi de muncă. Prejudiciul care i-a adus o anchetă penală pe cap s-ar ridica la circa două milioane de euro. Florin Mija pare să fi fost secundul lui Bunea Stancu nu doar la conducerea Consiliului Județean Brăila, ci și în afacerile suspectate de procurorii anticorupție.UPDATE [10:08] 07 AUG 2014 ›
Uite ce afaceri îl înfundă pe Gheorghe Bunea Stancu !

Afacerile pe care le-a făcut preşedintele Consiliului Judeţean Brăila cu firme agreate au constat în încheierea unor contracte în perioada 2009-2010 cu firme în care Gheorghe Bunea Stancu este acţionar sau care  aparţin unor apropiaţi.
Modul în car Bunea Stancu, ajutat de alţi trei funcţionari ai CJ au intervenit în favorizarea firmelor respective este considerat infracţiune asimilată celor de corupţie .  Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Bunea Stancu a avut concursul mai multor funcţionari din Consiliu şi, în egală măsură, concursul reprezentanţilor legali ai firmelor declarate câştigătoare ale contractelor de achiziţii publice.


Contractele în care s-a demonstrat favorizarea unor firme sunt următoarele:


-    contract cu SC TANCRAD SRL Galati SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Galati;
-    pentru lucrari de asfaltare drumuri - SC TANCRAD SRL Galati si SC TANCRAD Construct SRL Braila
-    pentru reamenajare/reabilitare spatii medicale la unitatile spitalicesti din subordinea Consiliului Judetean Braila - SC CONCIVIA SA Braila.


Prin “aranjarea” licitaţiilor SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Brăila au ajuns să deţină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Judeţean Brăila, fiind singurele care câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.
Dacă, la licitaţii apăreau şi alte firme, cele agreate fie ofereau un preţ mai mic, fie îndeplineau anumite condiţii care erau apreciate, de membrii comisiilor de evaluare a ofertelor, ca fiind esenţiale.


SC CONCIVIA SA Brăila a fost înfiinţată în 1991, iar în anul 2000, acţionar majoritar a devenit SC BURSAGRIROM SA Brăila, firma înfiinţată în 1995 şi având ca acţionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu.


Între Consiliul Judeţean Brăila şi SC CONCIVIA SA Brăila, reprezentată de administratorul Soare Vasile, în perioada 23.12.2009 - 22.07.2010, au fost încheiate mai multe contracte de executare lucrări, având ca obiect "servicii de proiectare şi executare de lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului, nr. 3 A.”


Iniţial, SC EUROTON SA Constanţa, firma care ofertase serviciile de proiectare alături de SC CONCIVIA SA Brăila, nu îndeplinea condiţiile cerute prin caietul de sarcini. Totuşi, comisia de evaluare a ofertelor a calculat un număr de 100 de puncte pentru oferta respectivă, în timp ce celelalte oferte au fost punctate cu 93,85 puncte si 87,94 puncte. În final, contractul a fost încheiat cu SC CONCIVIA SA Brăila asociată cu SC EUROTON SA Constanţa, iar, ulterior, au fost încheiate trei acte adiţionale.

Preşedintele CJ Brăila este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată.


Percheziţii au loc, joi dimineaţa, la sediul Consiliului Judeţean Brăila, dar şi la locuinţa preşedintelui instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, suspectat că ar fi încredinţat contracte finanţate din fonduri publice, unor firme în care avea interese directe sau unor societăţi controlate de apropiaţi. Percheziţii au loc şi la locuinţa unuia dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Brăila.
Procurorii DNA au obţinut mandate de percheziţie în baza unor indicii temeinice care arată că firmele favorizate au primit lucrări publice de modernizare sau reabilitare a unor spaţii cu destinaţie medicală sau de întreţinere a unor drumuri. Faptele s-ar fi derulat în perioada 2009-2011, perioadă în care ar fi primit contracte finanţate de CJ Brăila, inclusiv firma Concivia, în care Gheorghe Bunea Stancu este acţionar.


La reşedinţa preşedintelui CJ Brăila se află procurori, poliţişti, dar şi trupele speciale ale Jandarmeriei. Gheorghe Bunea Stancu este prezent la domiciliu şi urmează să fie condus la DNA Galaţi pentru audieri.  
Potrivit unor surse din anchetă, Gheorghe Bunea Stancu s-ar fi folosit de funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila pentru a interveni în derularea unor licitaţii astfel încât firme apropiate ori chiar firma pe care o controla să câştige contracte publice.


Nu este o noutate faptul că Gheorghe Bunea Stancu încredinţează contracte finanţate din fonduri publice unor firme pe care le controlează. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila este judecat pentru conflict de interese de natură penală, în două dosare în care ANI a demonstrat că, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, a încredinţat contracte firmelor Concivia şi Bursagrirom, în care este acţionar direct sau prin firme intermediare.Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU