15h 34' SPORT Buzau
Sâmbătă, 30 iulie 2016

A murit Constantin Căpăţînă, intemeietorul handbalului buzoian (UPDATE)

Mihai Baltag alte articole de Mihai Baltag
0 voturi 2093 vizualizari 2 comentarii mihai.baltag@sansabuzoiana.ro
UPDATE [15:34] 31 IUL 2016 ›
1080 de jocuri arbitrate, decorat de Ceauşescu cu Meritul Sportiv, cetăţean de onoare al Buzăului

Arbitru naţional din 1951 şi arbitru internaţional din 1958, cu 1.080 de jocuri interne şi internaţionale oficiate, Constantin Căpăţînă a condus, la invitaţia IHF, cursuri de arbitri în Cuba şi Spania. A format, de-a lungul carierei sale, mai multi jucători (Cornel Penu) şi o pleiadă de arbitri naţionali şi internaţionali. În anul 1974 este decorat de către preşedintele ţării cu Meritul Sportiv. În anul 2001, a primit Diploma de Excelenţă  din partea Federaţiei Române de Handbal pentru 50 de ani de activitate. În anul 2001 a primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău pentru activitatea sa, nobleţea sufletului său, înţelepciunea şi bunul simţ, pentru rigurozitatea, fidelitatea, corectitudinea şi sinceritatea sa, pentru sentimentul de stimă şi respect pentru semenii săi şi pentru moralitatea cu care şi-a construit frumoasa sa familie.  


S-a stins din viaţă chiar cînd Buzăul a revenit în Liga Naţională de handbal feminin

Vestea dispariţiei din viaţă a profesorului Constantin Căpăţînă a produs o imensă tristeţe şi la Handbal Municipal. Echipa de handbal feminin a fost unul dintre „copiii” de suflet ai lui nea Titi, iar preşedintele Ştefan Miloş şi-a amintit de cuvintele pe care Constantin Căpăţînă le-a rostit în momentul promovării echipei în Liga Naţională: „Am trăit să văd echipa asta în Ligă, a spus nea Titi. Ce bucuros a mai fost!”. Soarta a făcut ca, chiar în anul revenirii echipei în primul eşalon, fostul mare arbitru şi antrenor să părăsească această lume. 
Profesorul Constantin Căpăţînă, unul dintre întemeietorii handbalului buzoian, dar şi al celui naţional a trecut la cele veşnice. În vîrstă de 89 de ani, Constantin Căpăţînă a murit în zorii zilei de sîmbătă. De numele lui Căpăţînă se leagă performanţe fabuloase în domeniul arbitrajului şi antrenoratului. Sub bagheta sa şcoala buzoiană de arbitraj a produs nu mai puţin de 240 de arbitri, dintre care 6 au devenit arbitri internaţionali. Constantin Căpăţînă a pus la Buzău bazele handbalului în 7, iar în calitate de antrenor al nou înfiinţatei echipe masculine de handbal a Şcolii Sportive a adus la Buzău prima medalie de argint la juniori în 1957. Profesorul Căpăţînă a avut şi o intensă activitate publicistică, fiind ani la rînd colaborator în presa locala.Trupul neinsufleţit va fi depus la Capela Cimitirului Dumbrava, iar înhumarea va avea loc mîine la ora 11.00. Dumnezeu sa-l odihnească în pace! 

Etichete: buzoian |  Capatina |  Constantin |  handbalului |  intemeietorul |  murit
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Vlad cristi
30 iulie 2016
Un mare om in toate privintele!!!Dumnezeu sa il odihneasca!!!
Ionut Paraschiv
01 august 2016
Dumnezeu sa-l ierte! Am avut onoarea sa-l vizitez la domiciliu in urma cu ceva ani cand l-a avut ca oaspete pe marele portar C Penu. Fotografia este de atunci


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU