20 [MAR 14] SOCIAL Vrancea
Joi, 20 martie 2014

Fântâni otrăvite peste tot în sud-estul ţării! Pericolele sunt uriaşe!

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
1 vot 2110 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro


Probleme similare sunt şi în judeţele Buzău şi Brăila
În Buzău au existat anul trecut chiar cazuri de îmbolnăviri, după ce oamenii au băut apă de la fântână. 
Nici la Brăila situaţia nu e mai bună. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Andreea Gavrilescu a declarat că: 

“În anul 2013, DSP Brăila, prin laboratorul propriu, a asigurat monitorizarea calităţii apelor din fântânile declarate de unităţile administrativ-teritoriale ca fiind pe domeniul public. Astfel, au fost recoltate 218 probe de apă de fântână, din care s-au efectuat 1.148 de determinări pentru examen chimic şi bacteriologic, pentru 73 de parametri, probele fiind necorespunzătoare. Ca şi parametri necorespunzători au fost amoniacul, nitraţii, fierul şi clorurile, iar ca şi parametri necorespunzători pentru bacteriologie, în special bacteriile coliforme.“ Consumul de apă din fântâni poate dăuna grav sănătăţii atunci când apele subterane care alimentează fântânile sunt poluate în mod aproape iremediabil. 

În România, aproape că nu există judeţ care să nu se confrunte cu această problemă, dar situaţia este mai gravă în acele localităţi în care s-a practicat o agricultură de tip intensiv în perioada comunistă, folosindu-se în exces îngrăşăminte. 

În majoritatea localităţilor din Vrancea au fost realizate sau sunt în curs de realizare sisteme de aducţiune cu apă potabilă. Însă, în multe sate, oamenii continuă să bea apă de la fântână. Este un risc major pentru sănătate, avertizează specialiştii, mai ales că nimeni nu ştie cât de sănătoasă ori nesănătoasă e apa. În Vrancea mai sunt încă peste 4.500 de fântâni, din care aproximativ 1.450 publice. În cazul acestora, autorităţile locale au obligaţia să solicite periodic analiza calităţii apei. Nimeni nu a făcut-o însă anul trecut şi nici până acum.

“În urma catagrafierii surselor de apă individuale şi publice, a rezultat un număr total de 4.533 din care 1.454 de fântâni publice şi 3.079 fântâni individuale. În vederea stabilirii calităţii apei din fântâni publice, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a solicitat tuturor primăriilor să aplice toate măsurile pentru întreţinerea igienică şi să le monitorizeze cel puţin odată pe an“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, Carmen Gheorghiu.

Hepatita virală, meningita ori chiar intoxicaţiile mortale cu nitraţi sunt doar câteva din riscurile la care se expun cei care beau apă din fântâni. Autorităţile sanitare le recomandă reprezentanţilor primăriilor să nu-i mai lase pe oameni să consume apă din fântânile asupra cărora planează suspiciunea poluării.


Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU