15 [SEP 14] SOCIAL Vrancea
Luni, 15 septembrie 2014

Conflict după conflict în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
4 voturi 3627 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Doi preoţi din judeţul Vrancea sînt anchetaţi de şefii din Arhieiscopie şi riscă să fie sancţionaţi după ce au încălcat disciplina bisericescă. Unul dintre ei, paroh în comuna Jitia de Jos a fost reclamat de enoriaşi că duce o viaţă deloc demnă de un slujitor al Domnului şi că, din această acuză îşi neglijează îndatoririle bisericeşti. Cel de-al doilea, preot la o biserică din Focşani este la rândul lui pasibil de pedeapsă fiind acuzat că a vîndut obiecte de cult fără aprobarea mai-marilor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.    

În primul caz, preotul Gheorghe Daniel Micu, de la parohia Jitia de Jos a reuşit ca prin comportamentul său să stârnească indignarea credincioşilor pe care-i păstoreşte. Unul dintre ei descrie în detaliu, modul de viaţă deordonat al parohului. „ Dl Micu a fost numit preot în parohia Jitia de Jos în toamna anului 2008, când s-a  stabilit la casa parohială din sat împreună cu soția acestuia. Încă de pe atunci dl Micu Gh. Daniel și-a arătat tovărășia cu Bachus, când sub influența alcoolului a scăpat mașina, la volanul căreia se afla, într-un șanț din centrul satului Jitia de Sus, fiind condus ulterior la casa parohială de către primarul comunei Jitia de pe vremea aceea, deoarece pr.nu și-a mai putut aduce singur autoturismul acasă imediat după incident. Pe parcursul celor 6 ani în parohie, pr. Micu Gh. Daniel a desfășurat numeroase activități incompatibile cu slujirea preoțească, activități despre care majoritatea enoriașilor din parohie au cunoștință, însă mulți dintre ei se tem să vorbească deoarece preotul ne amenință cu blesteme în situația în care vreunul dintre noi i-am face plângere. Nu o singură dată s-a întâmplat ca dl Gheorghe Daniel Micu să fie atât de beat încât să nu fie capabil să se prezinte pentru a sluji Sf. Liturghie, lipsind mai multe sărbători de la biserică, fără a prezenta un motiv întemeiat, fără a fi înlocuit de un coleg și fără a-și înștiința superiorii de lipsa sa de la Sf.Liturghie. În astfel de situații enoriașii au fost pur și simplu nevoiți să se întoarcă acasă sau mergeau la slujbă în parohia vecină, după ce îl așteptau pe dl Micu în zadar în fața bisericii.
    Dl Micu Gheorghe Daniel s-a prezentat beat și la diferite servicii religioase și aici voi aminti o înmormântare și un botez la care acesta și-a dus cu greu slujirea până la capăt, din cauza alcoolului care îl stăpânea. 
     Șuetele, petrecerile cu manele și nopțile petrecute cu unii dintre enoriașii de joasă speță ai satului în compania paharului, în special la casa parohială și la vecini, dar uneori și la magazinul din sat, se numără printre activitățile preferate ale preotului. Mai grav este că antrenează în aceste activități bahice și minori din parohie. Beția nu reprezintă însă singurul viciu al preotului, întrucât aceasta are slăbiciuni și pentru soțiile altora, încercând de nenumărate ori să intre în grațiile unora dintre vecinele sale de lângă casa parohială, făcându-le avansuri, invitându-le în casa parohială, făcându-le propuneri deocheate și petrecâdu-și chiar ore târzii din noapte la domiciliul acestora în lipsa soților. Uneori, preotului îi făcea de asemenea plăcere să-și petreacă timpul pe malul râului ce trece prin sat, în short și la bustul gol, în compania puștilor și domnișoarelor din parohie și satele învecinate”, a precizat cetăţeanul într-o sesizare adresată redacţiei Şansa Buzoiană în care sunt descrise în detaliu multe dintre aventurile preotului.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei este la curent cu faptele reclamate de enoriaşi motiv pentru care a fost deschisă o anchetă. “Recent s-au primit nişte pângeri cu privire la anumite abateri de la disciplina bisericească. Cazul a fost analizat şi este în curs de judecată urmând să intre în Consistoriu”, a declarat Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. 

Cel de-al doilea caz anchetat de Arhieiscopie, a produs la rândul lui revoltă în rândul credincioşilor, însă de această dată, oamenii din parohie sunt de părtea preotului aflat în conflict cu superiorii. Părintele Giorgică Vatră de la Biserica Sfântul Andrei ar putea fi mutat la ţară pentru că a încălcat regulamentul bisericesc şi a comercializat obiecte de cult. Pedepsirea preotului ne este deloc pe placul enoriaşilor care la ultima slujbă au protestat în faţa bisericii. Oficialii din Arhiepiscopie susţin că părintele este vinovat pentru că a vândut printr-o firmă a soţiei sale obiecte de cult deşi caliatea de preot nu-i îngăduie să facă acte de comerţ, dar că nu înţeleg rostul acestui protest întrucât până în acest moment nu s-a luat nici o măsură în ceea ce-l priveşte. Etichete: conflict |  vrancea |  preoti
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 2   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU