07 [AUG 15] SOCIAL Buzau
Vineri, 07 august 2015

Vor intra la liceu numai gimnaziştii care iau peste 5 la Evaluarea Naţională

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 8396 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Dezbaterile pe marginea noii Legi a Educaţiei înaintate de sindicate, Minister dar şi asociaţii ale părinţilor, studenţilor şi elevilor sînt în toi. Printre propunerile care au fost acceptate şi ar urma să fie introduse în proiectul legislativ se numără grădiniţa obligatorie, învăţămîntul obligatoriu de 13 ani adică din clasa pregătitoare şi pînă la clasa a XII a, admiterea la liceu va fi condiţionată de obţinerea mediei minime 5 la Evaluarea Naţională şi eliminarea obligaţiei directorilor de şcoli de a-şi asuma răspunderea pentru rezultatele obţinute de unitatea pe care o conduc. 

Potrivit hotnews.ro, alte noutăţi care ar putea fi introduse în noul proiect al Legii Educaţiei sînt introducerea finanţării de bază pentru copiii din creşe, grădiniţa va fi obligatore iar fiecare şcoală particulară va avea aprobat un număr fix de elevi. Directorul şcolii nu va mai trebui să prezinte comitetului de părinţi sau autorităţolor locale raportul anual asupra calităţii educaţiei din şcoală. De asemenea, premierea profesorilor cu rezultate bune sau sancţionarea celor care nu au performanţe slabe nu vor mai putea fi discutate în consiliul profesoral. 

Principalii vizaţi, absolvenţii de gimnaziu

Cele mai multe schimbări ar urma să fie operate în cazul absolvenţilor de clasa a VIII a. Aceştia nu vor mai putea intra la liceu dacă vor avea medii mai mici de 5 ci vor fi înscrişi într-un program de preprofesionalizare cu durate de 1 an. Totodată, Evaluarea Naţională se va menţine pe structura actuală, examen scris la Limba şi literatura română, Limba maternă şi Matematică nemaifiind introduse probele transdisciplinare. Propunerile avansate pînă în prezent nu rămîn definitive, noi runde de dezbateri fiind programate în perioada următoare. Etichete: Educatie |  Evaluare |  invatamant |  Lege |  admitere
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU