23 [SEP 14] SOCIAL Buzau
Marţi, 23 septembrie 2014

Vezi aici care este singurul buzoian care a intrat în Barou!

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 1731 vizualizari 2 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Un singur buzoian a reuşit să promoveze examenul de admitere în avocatură organizat săptămâna trecută de Uniunea Barourilor din România. Este vorba de Andrei Petriceanu, din Pătîrlagele absolvent al Facultăţii de drept din Braşov, care a obținut 80 de puncte la concurs şi s-a clasat pe locul doi în ordinea punctajelor în timp ce alţi 18 candidaţi care au concurat pentru un loc în Baroul Buzău au fost declaraţi respinşi. 

Numărul celor care reuşesc să intre în Barou este tot mai mic de la an la an. De vină ar fi în opinia avocaţilor cu experienţă, sistemul foarte riguros de selecţie, candidaţii fiind nevoiţi să susţină examene cu un grad ridicat de dificultate. „ Anul acesta concursul a fost mai dur, a fost mai complex decît cel de la Institutul Naţional al Magistraturii” a declarat avocatul Adrian Tudorancea, Decanul Baroului Buzău. În plus, subiectele de examen au fost concepute pe baza noilor coduri, pe care candidaţii nici nu le-au studiat în facultate. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi concurenţii din alte judeţe, dovadă că la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor de la Braşov, unde au dat examen buzoienii din cei 320 de candidaţi au reuşit să obţină note de trecere doar 14. 

Dezechilibru în sistemul de pensii

Conducerea Baroului Buzău susţine că situaţia are şi o parte bună şi anume aceea că devin avocaţi numai absolvenţi foarte bine pregătiţi. Pe de altă parte însă, dacă şi pe viitor numărul celor care intră în avocatură va fi la fel de scăzut, se va ajunge la un dezechilibru în sistemul propriu de pensii. În 7-8 ani, perioadă în care un număr însemnat de avocaţi se va pensiona, cei rămaşi, vor fi prea puţini ca să poată susţine pensiile ce trebuie plătite. Soluţia corectă ar fi, spun oamenii vechime în profesie, adoptarea unui sistem mai lejer de admitere, pentru că avocatura este o profesie liberală, iar cei buni se vor cerne oricum de ceilalţi.


Etichete: avocat |  barou
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

mihai
24 septembrie 2014
Nu inteleg cateva "bresle" : notari,avocati , arhitecti,etc. Au un nr. limitat de locuri , pe cand in alte meserii actioneaza legile pietii concurentiale.
breo bz
25 septembrie 2014
Intelege asta, ai un caz de rezolvat in justitie si mergi la un avocat care presupui ca te ajuta dar daca nu e bine pregatit vei pierde si apoi vei spune ca toti prostii s-au facut avocaţi.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU