29 [AUG 18] SOCIAL Buzau
Miercuri, 29 august 2018

Şomeri şi necalificaţi/ Hai, la cursuri!

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2211 vizualizari 0 comentarii

Angajatorii din Buzău nu au cu cine să-i formeze pe cei chemaţi la muncă pe locurile disponibile, fără calificare, iar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă lansează şase cursuri de calificare pentru şomeri, în speranţa că rata şomajului se va scădea din toamnă-iarnă.

 

Lipsă de formatori pentru angajaţi necalificaţi

 

În ceea ce-i priveşte pe agenţii economici care dau anunţuri că angajează muncitori necalificaţi, cu intenţia de a-i califica la locul de muncă, situaţia e jalnică. Din datele culese de redacţia noastră, aceşti virtuali angajatori nu reuşesc să atragă un număr minim de necalificaţi cărora să le pună la dispoziţie un formator – specialist care să-i înveţe meseria pentru care au fost angajaţi. Deşi primesc de la stat 2000 de lei pentru fiecare necalificat angajat, aşa cum ne explica unul dintre agenţii economici consultaţi, este dificil să constituie o grupă minimă pentru care, apoi, să angajeze un formator şi să-i califice cu atestat. Lanţul acestor minusuri din economia locală descrie o formă oficial existentă de încurajare a absorbţiei de forţă de muncă din rândul şomerilor, pentru care însă lipseşte fondul.

 

Ce face AJOFM Buzău

 

De lunea viitoare, instituţia buzoiană intenţionează să lanseze trei cursuri de calificare pentru şomeri. Două dintre cursuri se adresează celor ce vor să se califice în meseria „operator introducere şi validare date”, iar un al treilea pentru meseria de „agenţi de securitate”. Peste încă o săptămână, din 10 septembrie, demarează un curs tot pentru agenţi de securitate. Din 17 septembrie, AJOFM aşteaptă cursanţi pentru meseria „maseur”. Toate cele şase cursuri anunţate de agenţia judeţeană sunt cu finanţare BAS, un program de finantare a consultanţei în afaceri menit să contribuie la dezvoltarea economiei cu două obiective principale: susţinerea dezvoltării şi creşterii competitivităţii companiilor private prin co-finanţarea costurilor pentru proiecte de consultanţă efectuate de specialişti locali, şi sprijinirea dezvoltării industriei locale, a serviciilor de consultanţă, prin încurajarea firmelor în utilizarea consultanţei în afaceri.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU