07 [FEB 13] SOCIAL Buzau
Joi, 07 februarie 2013

Şomaj la cote alarmante

alte articole de
1 vot 871 vizualizari 0 comentarii

În timp ce rata şomajului creşte de la o lună la alta ca un bulgăre care se rostogoleşte, statul nu mai găseşte nici un instrument să lupte cu fenomenul.

La Buzău, jumătate din şomerii aflaţi în evidenţe sunt oameni trecuţi de 45 de ani care nu prea au şanse să-şi mai găsească vreodată un loc de muncă.

Pentru aceşti şomeri, consideraţi a fi o categorie defavorizată la angajare, există măsuri menite a încuraja angajarea. 

De pildă, firmele pot primi lunar bani de la stat dacă încadrează în muncă o persoană de peste 45 de ani. Păcatul este că subvenţiile rămân, în mare parte pe hârtie.

Mulţi dintre angajatorii care au apelat la ele în 2012 au avut de aşteptat până aproape de finele anului decontarea sumelor cuvenite. 

Nici anul acesta lucrurile nu merg mai bine. Încheierea unor convenţii între stat şi angajatori este întârziată de aprobarea bugetului de stat aflat zilele acestea în Parlament.

La Buzău, şomajul creşte constant, iar cele mai mari salturi le-a înregistrat în ultimii doi ani. Un motiv ar fi criza, dar nici după depăşirea  acesteia lucrurile nu s-au redresat. 

La finele lunii ianuarie rata şomajului a ajuns la 8,54 la sută, iar creşterea vertiginoasă pare că nu mai poate fi oprită.  Partea şi mai sumbră este că jumătate din şomerii aflaţi în evidenţe, la Buzău, sunt oameni care au trecut de vârsta de 45 de ani.

Şi în timp ce măsurile pentru şomerii defavorizaţi rămân mai mult pe hârtie, prognozele arată că şi în februarie rata şomajului va creşte în judeţ. În acest moment, şomerii buzoieni au la dispoziţie o ofertă de numai 28 de locuri de muncă, la mare căutare fiind sudorii şi lăcătuşii mecanici.Etichete: AJOFM |  cote |  Şomaj
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU