13 [MAR 13] SOCIAL Buzau
Miercuri, 13 martie 2013

S-a majorat ajutorul de înmormântare

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 1704 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

De acasă pînă la cimitir o familie îndoliată plăteşte pentru o înmormîntare 800 de lei. 

În acest context, sunt de părere buzoienii, ajutorul de deces plătit de către Casa Judeţeană de Pensii ar trebui să fie majorat. 

La sfîrşitul lunii februarie, cuantumul ajutorului de înmormîntare a crescut cu 100 de lei însă mult prea puţin pentru a acoperi cheltuielile de îmnormîntare din ce în ce mai mari. 

Reprezentanţii Casei spun că şi numărul ajutoarelor oferite pe parcursul acestui an a crescut simţitor, în doar două luni peste 1200 de cetăţeni solicitînd instituţiei dreptul cuvenit.

Din lipsă de buget, de la începutul anului Casa Judeţeană de Pensii Buzău nu a mai acordat ajutoarele de deces. 

Oamenii au aşteptat ca instituţia să primească din nou fondurile necesare reluării plăţilor respective. 

La sfîrşitul lunii trecute, Casa Naţională de Pensii a aprobat bugetele instituţiilor subordonate dar şi o majorare cu aproape 100 de lei a ajutorului de deces.

'Plata ajutoarelor de deces, odată cu aprobarea bugetului şi afişarea în Monitorul Oficial începînd cu data de 25 februarie, a crescut de la 2117 lei la 2223 de lei. Faţă de anul 2012 când au fost plătite 5529 de ajutoare, pînă în prezent s-au achitat 1235 de ajutoare', spune Liviu Henţ, purtător de cuvînt Casa Judeţeană de Pensii.
 
Oamenii sunt de părere că ajutorul de deces este mai mult decît binevenit într-un moment de cumpănă însă cuantumul lui ar trebui să crească. 

Asta pentru că de la lună la lună cheltuielile de înmormîntare cresc fără a ţine cont de bugetul familiei.

'Pe fiecare om îl ajută, mai ales că la ţară pensia de agricultor este foarte mică. Numai mîncarea, groparii, tămîiatul, în afară de vin, ţuică, costă 30 de milioane şi aşa subţirel avînd tot, îmbrăcăminte, prosoape...Ca să vă spun aşa, ce reţin eu, cînd am plecat cu mama de acasă pînă la cimitir s-au dus 8 milioane, pînă am pus-o pe mama în sicriu s-au mai dus 5 milioane. Cu pomană cu tot, am ajuns la 40 de milioane...Înmormîntarea costă foarte mult, nu poţi să te descurci numai cu ajutorul de deces. Trebuie să mai scoţi şi din buzunar', afirmă apropiaţi ai beneficiarilor ajutoarelor de deces din Buzău.

Reprezentanţii Casei Judeţene spun că zilnic, la ghişeul instituţiei, zeci de buzoieni depus documentaţia necesară obţinerii ajutorului de deces. 

Ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se afla în întreţinerea titularului la dată decesului ori unei singure persoane, care face dovadă că a suportat cheltuielile de deces. Etichete: înmormântare |  Buzău |  majorat |  Ajutor
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU