07 [DEC 12] SOCIAL Buzau
Vineri, 07 decembrie 2012

Pensii poprite pentru mii de buzoieni

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1363 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Sărbători fără pensii
pentru unii buzoieni

Sărbătorile vor fi  mai sărace pentru o parte dintre pensionarii buzoieni ale căror venituri nu le-au permis achitarea tuturor datoriilor. Este vorba de aproape 2.000 de pensionari buzoieni care se regăsesc în evidenţele Casei de Pensii Buzău cu popriri pentru neachitarea creanţelor. Cele mai multe popriri se regăsesc la ratele către bănci dar şi la plata taxelor şi impozitelor locale. Pentru pensionari însă, luna decembrie aduce şi o veste bună. Luna aceasta, pensile vor fi primite cu 3 zile mai devreme. Bruma de bani primită de către pensionarii buzoieni este de multe ori insufucientă, aceştia fiind nevoiţi să se împumută sau să nu îşi mai plătească dările către stat pentru a putea supravieţui. La Buzău, dacă în luna octombrie Casa Judeţeană de Pensii înregistra 1804 cazuri de popriri, în luna noiembrie, numărul acestora a ajuns la 2.000. o parte din acestea sîtn taxele şi impozitele către stat. Astfel, raportat la cei 108.000 de pensionari înregistraţi la nivelul judeţului, putem concluziona că din 50 de pensionari buzoieni, unul sigur nu a reuşit să îşi plătească datoriile. “879 de cazuri reprezintă popriri instituite de primării şi reprezentînd ompozite şi taxe local, adică pensionarii nu reuşesc să-şi plătească impozitele şi taxele locale şi atunci primăriile instituie titluri executorii care sînt trasnmise la noi“, spune Carmen Androne, director executiv Casa de Judeţeană de Pensii. 

Băncile, primele în top

Cele mai multe cazuri însă sînt popriri impuse de bănci ca urmare a neachitării ratelor convenite. Astfel, la solicitarea acestora, pensionarilor li se retrage un anumit procent din venituri.“Un număr mai mare de popriri adică 1121 de cazuri înregistrează popririle prin executări transmise de către bănci şi reprezintă debitele pe care le înregistrază pensionarii din diverse credite. Noi, cei de la Casa Judeţeană de pensii nu procedăm la insitutirea popririlor fără a avea titluri executorii şi documente justificative la bază şi de asemnea, cuantumul popririlor nu poate să depăşească o treime din drepturile de pensie ale pensionarilor“, mai declară Carmen Androne, director executiv Casa de Judeţeană de Pensii.

Pensii mai devreme

Pentru vîrstnicii ceva mai norocoşi, care nu au datorii la primării sau către bănci, luna decembrie aduce şi o veste bună. Pensile vor fi acordate cu 3 zile mai devreme.“Toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care beneficiază de pensii şi indemnizaţii speciale vor primi mai devreme cu 3 zile pensiile. Luna aceasta se vor primi pensiile între 11 şi 21 decembrie“, punctează Carmen Androne, director executiv Casa de Judeţeană de Pensii. Pentru cele două mii de pensionari buzoieni nevoiţi să îşi ducă traiul zilnic cu venituri diminuate cu cel mult o treime, se anunţă nişte sărbători sărace şi presărate cu mutle griji şi probleme. 

Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU