11 [IUN 15] SOCIAL Buzau
Joi, 11 iunie 2015

(P) Păstraţi parcurile curate!

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 979 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Plăcerea de a face o plimbare prin parcurile din Buzău este deseori umbrită de un peisaj dezolant lăsat chiar de către semenii noştri. “Covoraşe“ din coji de seminţe de jur împrejurul băncilor, PET-uri aruncate chiar lîngă coşul de gunoi, ambalaje ori pungi împrăştiate în jurul aleilor, mucuri de ţigară şi multe alte “surprize“ sînt numai cîteva din urmele lăsate de concetăţenii noştri care au ieşit la “iarbă verde“. Lipsa de educaţie ecologică poate fi observată cu ochiul liber la o simplă plimbare prin parc. Dacă în ţările civilizate nu vezi pe stradă sau în parcuri nici măcar un ambalaj aruncat la voia întîmplării ori nereciclat, în Buzău, găseşti gunoaie la tot pasul. 

Beneficii fără eforturi?

Gîndite ca un refugiu din poluarea şi stresul cotidian, spaţiile verzi sînt tot mai mult împînzite de gunoaiele aruncate de buzoieni. Din nepăsare, comoditate sau superficialitate concetăţenii noştri ne “amenajează“ parcurile însă nu în direcţia dorită şi promovată de ţările civilizate. Dorim parcuri curate, un aer mai puţin poluat, o viaţă mai sănătoasă dar nu facem nici un efort pentru a le menţine ci dimpotrivă, le distrugem sistematic aruncînd resturile oriunde, oricînd. Atunci cînd trebuie să căutăm un vinovat, îi vedem pe ceilalţi ori pe operatorul de salubritate şi nu pe noi cei care am făcut mizerie. 

Trebuiesc încheiate contracte de ridicare a gunoiul

 În ţările civilizate, oamenii nu aşteaptă ca operatorul de salubritate să facă curăţenie ci au grijă să nu “împovăreze“ mediul înconjurător cu gunoaie. " Din pacate ne confruntam cu un paradox: vrem spaţii verzi curate dar nu acţionam în acest sens. Există din păcate şi oameni care aruncă la întamplare şi care nu deţin contract de prestare a serviciilor de salubritate şi prin urmare recurg la metode ilegale de depozitare a gunoiului. Aşa se face că astăzi mai găsim locuri în care găsim gunoie, aruncate pe furiş, acolo unde ar trebui să respirăm aer curat. Un prim pas este responsabilizarea acestora şi determinarea lor de a intra în legalitate, adică de a încheia contracte de ridicare a gunoiului, eliminîndu-se , astfel, situaţiile în care gunoiele sunt aruncate pe domeniul public şi nu sînt depozitate în containere.", a declarat Denisa Nicu, reprezentant RER Ecologic Service Buzău. 


Etichete: gunoaie |  RER |  contracte |  parc
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU