12 [MAR 15] SOCIAL Buzau
Joi, 12 martie 2015

(P) Beneficii încurajatoare în primele 4 luni de funcţionare a staţiei de sortare de deşeurilor

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
2 voturi 1273 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Singura staţie de sortare a deşeurilor din Buzău este cea înfiinţată de SC. RER Ecologic Service S.A. la Vadu Paşii în luna noiembrie a anului trecut, valoarea investiţiei ridicîndu-se la aproximativ 2.000.0000 de euro. Scopul staţiei este acela de valorifica deşeurile reciclabile şi a diminua astfel cantităţile de deşeuri depuse la groapa de gunoi şi implicit evitarea impactului accizei care se va introduce din 2017 la depozitarea gunoiului. Staţia de sortare reprezintă un pas major făcut de municipalitate în implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor. 

Deşeuri valorificate

Angajaţii staţiei de sortare spun că munca lor este îngreunată de unii buzoieni care nu aruncă recipientele recilabile goale. “Selectăm tot ce se poate revalorifica. Iau efectiv toate PET-urile colorate, dozele de aluminiu, cutiile de lapte. Ar fi mult mai uşor dacă ar fi puse fiecare pe categorii. PET-urile vin pline cu apă, cu bere, cu tot felul de substanţe, trebuie să fii atent să nu fie acizi în ele. E vorba de cultura fiecărui om de acasă”, a afirmat un angajat al staţiei de sortare. 

Rezultate tot mai bune

La 4 luni de la inaugurarea staţiei, cantităţile de deşeuri primite de la utilizatorii casnici cît şi de la agenţii economici au cunoscut un trend ascendent. Roadele campaniei de informare cu privire la utilitatea colectării duale a deşeurilor intitulată “Sacul galben” sînt tot mai vizibile. Buzoienii au început să adpote un comportament ecologic şi să separe gunoiul menajer de cel reciclabil, care poate fi refolosit. “Staţia de sortare este deschisă din luna noiembrie. Rezultatele cresc pe zi ce trece. După acest sezon rece sperăm că în sezonul cald vom avea cantităţi mai mari de deşeuri reciclabile. Primim între 150-200 tone de deşeuri pe zi. Reuşim să reciclăm o cantitate foarte mare de deşeuri din municipiul Buzău, mai puţin din comune şi din Rîmnicu-Sărat”, a declarat Ninel Poteraş, şef staţie de sortare. În luna ianuarie au fost colectate dual 1.480 kg , în timp ce în luna februarie, cantităţile colectate au ajuns la 10. 500 kg, semn ca informarea echipei RER de pe teren a dat roade. În  privinţa cantitatile de reciclabile recuperate din deseurile menajere s-a înregistrat o pondere de 7,45 în luna ianuarie şi 7,38 în luna februarie.


Etichete: bilant |  deseuri |  sortare |  statie
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU