17 [NOV 17] SOCIAL Buzau
Vineri, 17 noiembrie 2017

O singură concesie în Regulamentul care vizează uscarea rufelor și bătutul covoarelor

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
3 voturi 3925 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Regulamentul de conviețuire socială, subiect de dezbateri aprinse și ample în ultimele două luni, a trecut joi de votul consilierilor municipali, într-o formă ușor modificată față de varianta propusă spre aprobare. Concesia făcută de autorități constă în retragerea restricțiilor de uscare a rufelor în cazul cetățenilor care au balcoane pe spatele blocurilor. În rest, Regulamentul de gospodărire a domeniului public și conviețurire socială, proaspăt intrat în vigoare, rămîne la fel de strict în ceea ce privește încălcarea normelor de civilizație, precum aruncarea cojilor de semințe în locuri publice, scuipatul pe jos, uscarea rufelor la vedere sau bătutul covoarelor. 

Toma: „Trebuie să civilizăm, chiar dacă va fi nevoie să o facem cu forţa”

Joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, aleșii au adoptat regulamentul de convieţuire socială care le interzice buzoienilor să se poarte necivilizat, dar care îi și restricționează în privința folosirii domeniului public. În ciuda tuturor dezbaterilor și a diligențelor pe care le-au făcut către Primărie, buzoienii care locuiesc la bloc nu vor mai putea întinde rufele la vedere dacă au apartamentele cu vedere pe fața blocului. Doar celor care au apartamente pe spatele blocului li se permite acest lucru, ceilalți vor trebui să se dotezze cu uscatoare pînă la nivelul balustradei balconului, așa încît rufele puse la uscat să nu fie la vedere. O altă normă pe care buzoienii vor fi obligaţi să o respecte este cea privind bătutul covoarelor în faţa blocului, normă aprins dezbătută în şedinţa de joi, care în final a rămas neschimbată în sensul că cei care o încalcă vor fi amendați. Sancţiunile vor fi progresive, iar cei prinşi pentru prima dată că încalcă regulile vor fi iertaţi. 

Discuții aprinse în timpul ședinței ordinare

Proiectul de hotărîre care a stat la baza Regulamentului de gospodărire a domeniului public și de conviețuire socială, a fost promovat de primarul Buzăului, Constantin Toma, şi s-a aflat în dezbatere publică de aproape două luni, stârnind pasiuni vii în rîndul buzoienilor, care s-au adresat personal sau prin intermediula sociațiilor de proprietari Primăriei, cerînd ca multe din normele propuse în conținutul său să fie eliminate.  De altfel, chiar în cadrul ședinței ordinare de joi, consilierii municipali Constantin Ionescu, care este liderul liberalilor din CLM, precum și colegul său de partid, alesul Ion Barbu, au solicitat eliminarea punctelor p și q din conținutul Regulamentului, care vizează printre altele chiar uscarea rufelor și bătutul covoarelor susținînd că în municipiul Buzău se întîmplă lucruri mult mai grave care afectează imaginea orașului și liniștea cetățenilor, cum ar fi, de pildă, terasele fără autorizație din oraș, unde se consumă băuturi alcoolice și se ascultă muzică pînă tîrziu în noapte.  „Prima dată se va face o notificare, iar dacă cetăţenii vor stărui în greşeală, atunci se va veni şi cu amenzi pentru că trebuie să civilizăm acest oraş chiar dacă va fi nevoie să o facem cu forţa, dacă nu avem încotro. Dar nu putem admite să scuipi pe stradă, să mâncăm seminţe sau să aruncăm tot felul de gunoaie. Trebuie să mai ştie şi de frică, că dacă arunci un gunoi pe stradă poţi plăti şi o amendă”, a declarat primarul Constantin Toma. Pentru cei care încalcă aceste reguli, municipalitatea a stabilit şi sancţiuni care pot consta în avertismente sau amenzi între 500 si 1.000 de lei. Cei care le vor aplica vor fi poliţiştii locali, dar şi jandarmii.Etichete: bătutul |  concesie |  covoarelor |  Regulamentul |  rufelor |  singură |  uscarea |  vizează
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 2   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU