04 [IUL 14] SOCIAL Buzau
Vineri, 04 iulie 2014

Măicuţele de la Răteşti, mutate din chilii

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 2450 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Măicuţele de la Răteşti, mutate din chirii

Măicuţele de la Mănăstirea Răteşti au fost mutate, fără să-şi fi dorit acest lucru, din chiliile austere în care îşi duceau traiul, în camerele de lux ale Centrului Social Filantropic „Sfânta Elisabeta”. 

În schimb cele câteva bătrâne care locuiau aici au fost trimise la alte cămine sau înapoi în familii. Situaţia nedorită a apărut în urma alunecărilor de teren din luna mai când locuinţele monahale de la Răteşti au fost  grav afectate. La mijlocul lunii mai întreaga obşte de la Mănăstirea Răteşti a fost evacuată din mănăstire la Centrul Social-Filantropic „Sfânta Elisabeta” din vecinătatea aşezământului monahal. Centrul care adă­postea opt bătrâne şi urma să fie casă pentru încă alte câteva zeci a fost inaugurat cu câteva luni în urmă de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi se dorea a fi un loc de găzdu­ire pe o perioadă nedeterminată, unde persoa­­nele vârstnice să primească asistenţă medicală, consiliere duhovnicească, să sociali­zeze şi petrecere a timpului liber. 

Pentru atingerea acestor obiective Arhiepiscopia a creat toate condiţiile, camerele fiind complet modernizate, oferind un confort considerat de patru stele. Mănăstirea Răteşti a fost însă grav afectată de ploile de acum două luni, iar măicuţele au fost mutate din chiliile modeste în care locuiau.

Lucrările la chilii vor dura doi ani

Au fost transferate în camerele moderne ale Centrului “Sf. Elisabeta”. Spaţiul de care dispune aşezământul nu este însă foarte mare, aşa că s-a luat decizia ca bătrânele cazate acolo să fie trimi­se înapoi acasă ori în alte cămine pentru bătrâni unde s-au găsit locuri. Şi comunitatea monahală de la Răteşti s-a micşorat, după ce câteva măicuţe au plecat la ale mănăstiri. Lucrările de reparaţie a chiliilor, sau de înlocuire a acestora cu alte construcţii, în funcţie de experizele specia­liştilor, vor dura în opinia reprezentanţilor Centrului Social Filan­tropic aproximativ doi ani, timp în care aşe­zământul nu mai poate fi folosit potrivit destinaţiei iniţiale.Etichete: alunecari teren |  inundatii |  maicute |  ratesti |  chilii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU