13 [AUG 18] SOCIAL Buzau
Luni, 13 august 2018

Interes general/ Modificările din Legea Pensiilor

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2320 vizualizari 0 comentarii

Legea Pensiilor a fost modificată, propunerea legislativă este oficială, urmând să înceapă demersurile de transformare a sa în lege aplicabilă. Totuși, până pe 8 septembrie, proiectul de lege rămane în dezbatere publică, înainte de a intra în procedură parlamentară, de unde va ajunge la președintele țării, care ar urma să o promulge și să intre în vigoare din această toamnă. Până atunci, prezentăm și publicului buzoian, modificările care au fost operate.


Prima privește actuala pensie anticipată (nepenalizată),care devine pensie pentru limita de vârstă, conform expunerii de motive la noua Lege a pensiilor. Astfel, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.


Daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situeaza sub nivelul pensiei minime, se acordă cuantumul pensiei minime. Pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie cuantumuri minime ale pensiilor: ”Pensia minima reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei și se stabilește în procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.”

 


La determinarea cuantumului pensiei, se valorifică sumele încasate cu titlul de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte drepturi de natură salarială. În situația în care venitul total nu poate fi dovedit, se acordă o majorare a punctajului lunar cu 10%, din oficiu, pentru perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001: ”Daca pensionarul prezinta adeverințe din care reiese un procent mai mare de 10%, se acordă suma rezultata din recalculare. Dacă, după recalcularea conform adeverințelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstreaza pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial.”


Pentru pensionarii cu vechime în muncă cuprinsă între 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezintă 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adauga cate 1% din salariul minim brut pe țară: ”Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi", reiese din proiect. Așadar, se se va putea opta pentru pensie sau indemnizație socială. Dreptul de optiune e pentru persoanele care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani și pot opta între cele două variante cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a noii legi. Totodată, persoanele care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare, iar dacă suma rezultată din calcul este sub indemnizația sociala, pot opta pentru aceasta din urma.

 


Formula de calcul. Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numarului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii. Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020 și de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflația. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi de 75 de lei în anul 2021. VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adica 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

 


Pensia de urmaș se va cuveni copiilor și ”soțului supraviețuitor”, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Se introduce o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Noua prestație se acordă în următoarele conditii: soțul supraviețuitor are stagiul complet de cotizare; are vîrsta standard de pensionare; nu s-a recăsătorit; durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani, iar suma totală încasată să nu depășească 80% din salariul minim brut pe economie.

 


Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare. Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat. ”În acest caz, se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementează condiții de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii”. Începând cu al 4-lea copil, se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.”

 


Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu pâna la 8 ani:”La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a satisfăcut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.”

 

La pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurarii unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități. Astfel, gradul I e caracterizat de deficiența funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată; gradul II e caracterizat de deficiența funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată; gradul III e caracterizat de deficiența funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.

 

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

 

Adaptat după sursa: LegislatiaMuncii.ro
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU