13 [FEB 18] SOCIAL Buzau
Marţi, 13 februarie 2018

Evaziune fiscală cu acordul statului

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
2 voturi 3064 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Mai mulți dintre proprietarii care își închiriază locuințele ori spațiile cu altă destinație, menționează în contracte sume mult mai mici decât cele pe care le primesc în realitate. Metoda îi scapă de o parte din impozitele datorate statului pentru închirierea proprietăților. Situația este cunoscută de specialiștii de la Finanțe, care explică faptul că legea nu prevede un plafon minim obligatoriu al sumelor declarate prin contractele de închiriere. Totuși, avocații sunt de părere că astfel de documente sunt nule deoarece nu reflectă realitatea de pe piața imobiliară.  Românul este inventiv, mai ales atunci când trebuie să își apere avuția. Regula funcționează și în cazul celor care își închiriază proprietățile. Deși pe piața imobiliară buzoiană sunt vehiculate chirii de sute de euro în contractele încheiate între proprietari și chiriași și declarate la Finanțe, sunt înscrise sume derizorii. Așa s-a ajuns ca, în ultimii doi ani, în municipiul Buzău, să se închirieze garsoniere și apartamente la prețul unei pîini.
Metoda a dat roade și este prezentă nu doar la Buzău ci și în alte județe din țară. În unele orașe există și chirii de un leu. Tradusă în termini simpli, situația arată că mii de români fac evaziune cu acordul statului. Există totuși și o explicație oferită de experții de la Finanțe. ”Precizăm că, în conformitate cu legislația fiscal în vigoare, nu există, un plafon minim obligatoriu al sumelor declarate la contractele de închiriere” , a precizat directorul Valentin Orşa.
Avocații spun însă că un astfel de contract, în care chiria este evident nereală, este nul. Și cum statul îi sancționează cu sume cuprinse între 500 și o mie de lei pe cei care nu încheie contracte de închiriere, avocații recomandă semnarea unui contract cu titlu gratuit. Aceasta ar fi o variantă corectă din punct de vedere juridic. 
În anul 2017, la Direcția Generală a Finanțelor Publice Buzău au fost înregistrate aproape 7000 de contracte de închirere în care proprietarii au declarat că au obținut anual sume cuprinse între 3 lei și 1.115.000 de lei. Potrivit statisticilor, față de 2016, în municipiul Buzău s-a înresgistrat o creștere a numărului de proprietari care încheie contracte de închiriere, în schimb sumele declarate au scăzut. Etichete: acordul |  Evaziune |  fiscală |  statului
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU