15 [MAI 13] SOCIAL Buzau
Miercuri, 15 mai 2013

E criză! Natalitatea e în scădere

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1056 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Economia influenţează natalitatea. Asta o ştiu şi sociologii, dar o confirmă şi statisticienii. De pildă, în ultimii 5 ani, interval în care ţara noastră s-a confruntat cu criza economică, numărul nou-născuţilor a scăzut continuu. Familiile nu se mai încumetă să aducă pe lume un copil câtă vreme nu au stabilitatea unui loc de muncă şi a unui venit constant. Deşi la prima vedere situaţia nu pare alarmantă, pe termen lung efectele ar putea fi dureroase, mai ales peste câteva decenii când forţa de muncă va fi insuficientă.

Lipsa banilor şi stresul vieţii cotidiene au redus dramatic natalitatea. Cifrele oficiale arată o scădere cu 20% a numărului de nou-născuţi veniţi pe lume în ultimii 5 ani. Scăderea natalităţii are legătură directă cu criza. Pentru că nu au siguranţa unui loc de muncă şi a unui venit stabil, multe familii amână momentul în care să aducă pe lume un copil.

Şi, tot în vreme e criză, statul a redus indemnizaţia de creştere a copilului şi perioada de acordare a ei, măsură care din nou a afectat negative natalitatea. Efectele nu se văd pe termen scurt, dar dacă privim în perspectivă situaţia va fi dramatică.

România se confruntă şi în acest moment cu fenomenul populaţiei îmbătrânite însă efectele la nivel social nu sunt încă dramatice.Etichete: Buzau |  Criza |  Scadere |  Natalitate
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU