14 [MAI 15] SOCIAL Buzau
Joi, 14 mai 2015

(P) Deşeurile din construcţii nu se aruncă pe cîmp

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1636 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Tone întregi de deşeuri rezultate din construcţii sau demolări sînt aruncate pe cîmp de buzoienii care se debarasează astfel de moloz însă distrug mediul înconjurător. Din cauza lenei ori a zgîrceniei tot mai des apar peste noapte “munţi“ de betoane, cărămizi şi diferite metale pe cîmpurile din jurul municipiului Buzău. Îngrijorător este faptul că această practică este tot mai des întîlnită, neexistînd nici un cîmp la ieşirea din oraş pe care să nu existe cel puţin un morman de deşeuri din construcţii pe marginea drumului. 

Legislaţia impune anunţarea firmei de salubritate

Potrivit legislaţiei în vigoare, orice tip de deşeu rezultat din activitatea zilnică ar trebui să aibă un traseu bine stabilit, astfel încat normele din domeniul mediului să fie respectate. Practica legală şi corectă pentru depozitarea corectă a acestor deşeuri ar trebui sa pornească de la persoana care genereaza astfel de deşeuri. Aşadar, cetăţeanul care desfăşoară diferite activităţi din care rezultă moloz ar trebui să transmită o soliticitare operatorului de salubritate şi să achite cantitatea de gunoi ridicată. La rîndul său, firma de salubritate trebuie să asigure depozitarea deşeurilor rezultate din construcţii la groapa de gunoi, pentru care, la rîndul său, plăteşte o taxă pentru fiecare tonă depozitată. 
Din păcate însă, informaţiilor primite de la RER Buzău, arată că majoritatea deşeurilor din construcţii se găsesc sub formă de depozite necontrolate găsite pe domeniul public, puţini fiind cei care acţionează în mod corect şi legal, solicitînd ridicarea molozului de către maşinile speciale ale RER. Fenomenul abandonării deşeurilor rezultate din contrucţii pe cîmp este atît de des întîlnit încît este foarte greu de controlat, mai ales că noaptea este momentul de acţiune al celor care aruncă molozul pe camp. 

Se iau măsuri: informare şi apoi amendă

Singurele soluţii prin care se pot descuraja aceste practici sînt în primă fază informarea iar mai apoi amendarea cetăţenilor care nu respectă prevederile din domeniul protecţiei mediului. Prima măsură a fost deja aplicată de RER, în luna martie, în cadrul unei acţiuni de curăţare şi informare de pe strada Răchitei, de unde s-au ridicat tone de moloz. RER Buzau îndeamnă cetăţenii să solicite ridicarea deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări, care astfel ajung la groapa de gunoi şi să nu le arunce pe cîmp. Depozitele necontrolate de gunoi pot dispărea numai dacă există o colaborare între cetăţeni şi operatorul de salubritate. 


Etichete: amenzi |  camp |  moloz |  RER |  rer
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU