11 [DEC 12] SOCIAL Buzau
Marţi, 11 decembrie 2012

Copiii care fac copii

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 829 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Mamă la...16 ani

Fenomenul mămicilor minore capătă o tot mai mare amploare la Buzău. Tot mai multe copile dau cea mai frumoasă vîrstă, cea a copilăriei, care ar fi trebuit să fie marcată de jocuri, pe creşterea unui copil. Lipsa educaţiei, sărăcia, problemele familiale, dar şi inconştienţa conduc la adevărate drame în cazul unor fete care deşi nu au atins vîrsta majoratului, învaţă să-şi îngrijească copilul la vîrste foarte fragede. 
Anul acesta, la Buzău în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se află nu mai puţin 54 de tinere cu vîrste mult sub cea a majoratului au devenit mămici. Îmbucurător este faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste fete sînt primite în familie cu nou-născutul. Numai 7 copii cu copii au stat maxim 6 luni într-un centru Maternal înainte de a reveni în familie fiind semnalat un singur caz de abandon în maternitate. “De la începutul anului 2012, la nivelul DGASPC Buzău au fost sesizate 54 de situaţii privind mămicile minore. Acesteau au dat naştere la 55 de copii, însă din fericire, un număr foarte mare de mămici şi mă refer aici la 44 şi-au luat copilaşii în familie şi îi cresc alături de familie, concubine sau soţi“, a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău.

Îngrijorătoare este însă vîrsta acestor adolescente care atît din punct de vedere fizic cît şi psihic, nu pot face faţă acestei situaţii. Cele mai tinere mămici de anul acesta au numai 13 şi se află în evidenţele DGASPC 2 cazuri, alte 9 fetiţe la 14 ani au devenit mame, 19 adolescente de 15 ani, alte 16 fete de 16 ani şi nu în ultimul rînd, 8 mame de 17 ani. În ceea ce priveşte distribuţia pe mediul de provenienţă, 12 sînt din mediul urban iar celelalte 42, din rural. Sărăcia, lipsa informării şi situaţiile familiale dificile, au condus anul acesta la o creştere a numărului de cazuri de mămici minore. Nu trebuie utiate nici tradiţiile propagate în minoritatea romă, unde încă de la “Comparativ cu anul trecut, numărul mămicilor minore este mai mare din păcate. De regulă, aceste mămici provin din familii extrem de sărace, monoparentale, nu au un loc de muncă, nu au şcoala finalizată pentru a se angaja undeva. Aproximativ 30% dintre aceste mămici provin din rîndul etniei rome“, a precizat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău.

O noutate înregistrată anul acesta este însă aceea a responsabilizării tăticilor. Astfel, aceştia au început să îşi recunoască în acte bebeluşii. “Anul acesta, un număr destul de mare de bărbaţi, tătici de fapt şi-au recunoscut copilul pe actul de identitate, pe certificatul de naştere, asta însemană că şi-au asumat o anumită responsabilitate, este o noutate pentru noi“, a afirmat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău.

În acest moment, DGAPSC are în evidenţe alte 3 minore însărcinate, două din mediul rural şi una din mediul urban, cu vîrste între 13 şi 16 ani. Ele sînt monitorizate şi consiliate psiholigic de către specialiştii DGASPC şi autorităţile locale.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU