21 [FEB 13] SOCIAL Buzau
Joi, 21 februarie 2013

Bolile cardiovasculare omoară buzoienii

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
1 vot 834 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat sunt principalele afecţiuni cronice care cresc rata morbidităţii în rîndul buzoienilor. 

Direcţia de Sănătate Publică a constatat o creştere a numărului de bolnavi în 2012 faţă de anul precedent.

Fenomenul este pus pe seama îmbătrînirii populaţiei şi pe faptul că în ultima perioadă în baza unor metode moderne de investigare, au fost depistate o serie de cazuri noi .

Inspectorii sanitari mai constată şi un fenomen în stare incipientă şi anume creşterea numărului de îmbolnăvi în rîndul tinerilor, deşi afecţiunile de care suferă sunt specifice persoanelor cu vîrste înaintate.

Sute de mii de buzoieni suferă de boli cronice, iar numărul lor creşte de la an la an. Asta susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, cei care au întocmit chiar şi un top al afecţiunilor vinovate de creşterea numărului de decese în rîndul populaţiei. 

Numai în 2012, peste 167.000 de oameni au fost diagnosticaţi cu boli cardio vasculare, digestive sau neurologice.

Aproape 60.000 de buzoieni suferă de hipertensiune arterială, iar peste 33.000 de  cardiopatie ischemică. Pe locul trei se află  diabetul zaharat.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au identificat chiar un grup de afecţiuni cauzatoare de moarte reprezentative pentru judeţul Buzău.

'Bolile cerebro-vasculare afectează cam 7500 de persoane. Adăugându-le la  cazurile de hipertensiune arterială şi cardiopatie ischemică, totalizăm un grup al bolilor cardiace şi cerebro-vasculare care se situează pe primul loc în top şi reprezintă 70 la sută din totalul morbidităţii pacienţilor în judeţul Buzău', spune Venera Acsinte , directorul DSP.

Pe următoarele poziţii specialiştii plasează bolile digestive, cirozele şi hepatitele, afecţiunile stomacului, bolile pulmonare şi, nu în ultimul rînd, bolile psihice aflate în uşoară creştere. Îmbătrînirea populaţiei ar fi cauza creşterii numărului de îmbolnăviri concomitent cu tehnologia medicală, cea care identifică în acest moment mai repede anumite afecţiuni.

Şi nu este singurul fenomen depistat de autorităţile din domeniul sanitar. Plaja afecţiunilor a început să se extindă şi către cei de vîrste mai fragede, copii sau adolescenţi.

Tumorile maligne şi cazurile de epilepsie au început să îşi facă loc, la rîndul lor,  din ce în ce mai mult în peisajul medical, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică. 

Numai printr-o monitorizare atentă a cazurilor, numărul bolnavilor cronici se poate reduce, la fel şi rata mortalităţii în rîndul populaţiei.


Etichete: Buzău |  cardiovasculare |  diabet |  populaţie |  Boli
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU