30 [AUG 13] SOCIAL Buzau
Vineri, 30 august 2013

Boală lungă, moarte sigură

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 1402 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Eficientizaţi sau faceţi voluntariat! 

Între aceste două soluţii ar trebui să fie puşi să aleagă primarii din localităţile care nu reuşesc să se susţină singure din veniturile realizate la bugetul local şi stau cu mâna întinsă la Guvern. Soluţiile au fost propuse de Institutul de Politici Publice care a făcut o analiză recentă după ce Asociaţia Comunelor din România a iniţiat un protest acuzând Guvernul Ponta că nu lasă suficienţi bani la dispoziţia administraţiilor locale.

Din analiza Institutului de Politici Publice reiese că România are un număr prea mare de aleşi locali. De pildă, România are un ales la 423 de aomeni, în timp ce Marea Britanie are de 9 ori mai puţin. Şi mai grav este că aceşti aleşi nu reuşesc să facă nimic să eficientizeze activitatea primăriilor. Şi atunci mai bine s-ar gândi să renunţe la salarii şi indemnizaţii şi să facă voluntariat, spun reprezentanţii IPP. În cea mai dificilă situaţie sunt în acele comune care nu reuşesc să asigure nici măcar un sfert din cheltuielile de funcţionare. 

La Buzău sunt cinci primării ale căror venituri anuale acoperă între 23 şi 25 la sută din cheltuieli: Bozioru, Odăile Vipereşti, Mânzăleşti şi Cătina. Mai toţi primarii din aceste comune spun că nu au soluţii.

Studiul Institutului de Politici Publice propune Guvernului să iniţieze o dezbatere pentru ca administraţiile locale să fie reorganizate pe principii de eficienţă. Altfel, orice reformă administrativă, inclusiv regionalizarea, este sortită eşecului, mai spun autorii studiului. 

 Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU