12h 38' SOCIAL Buzau
Luni, 18 martie 2013

Bazinul Olimpic, atentat la sănătate

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
9 voturi 2885 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [12:38] 18 MAR 2013 ›
Direcţia de Sănătate Publică refuză orice dialog pe tema apei clorinate în exces la Bazinul Olimpic Buzău. 

După ce probele prelevate de inspectorii sanitari în ultimele două săptămâni au arătat o concentraţie în limite normale de clor rezidual, jurnaliştii de la Şansa buzoiană au cerut repetarea analizelor la un laborator independent.
 
Rezultatul este o adevărată bombă cu ceas: analizele realizate la cererea junaliştilor arată o concetraţie de clor rezidual de 6 ori peste limitele maxime admise. 

Această concentraţie este extrem de periculoasă pentru sănătatea copiilor şi adulţilor care se scaldă în apa Bazinului Olimpic din Buzău. Zilnic, câteva zeci de persoane frecventează acest obiectiv.
 
În aceste condiţii, prima reacţie era aşteptată de la conducerea DSP Buzău. 

Directorul acestei instituţii refuză însă orice dialog pe subiectul menţionat cu jurnaliştii. Apa Bazinului Olimpic este o adevărată bombă pentru sănătatea înotătorilor. 

În timp ce oficialii Direcţiei de Sănătate Publică ne liniştesc, pretinzînd că probele recoltate din apa piscinei respectă întru totul parametrii legali, o măsurătoare efectuată pe 14 martie 2013 de un laborator acreditat internaţional relevă o concentrare de clor criminală. 

Practic, potrivit rezultatelor aflate în posesia redacţiei noastre, concentraţia de clor rezidual din apa Bazinului Olimpic este de şase ori mai mare decât cea maximă admisă legal, fapt ce confirmă atît sutele de plîngeri venite pe adresa redacţiei noastre, a propriilor constatări ale reporterilor Şansa Buzoiană. 

Mai mult, documentele oficiale şi buletinele de analiză confirmă ceea ce ziarul nostru a dezvăluit într-un număr de acum o săptămînă. 

Dar, pentru că ne aflăm în România, unde orice este posibil, numai bani să iasă, Direcţia de Sănătate Publică a făcut o verificare specifică a apei şi a prelevat probele luna trecută, pe 11 martie, şi, aşa cum ne aşteptam, n-a găsit nimic în neregulă. 

Dimpotrivă, directorul D.S.P., Venera Axinte, ne declara că apa e atît de cristalină încît mai că ne venea să ne ducem cu bidoanele şi s-o luăm acasă în loc de apă plată, iar dimineaţa s-o consumăm drept aghiasmă. 

În realitate ceea ce se întâmplă la Bazinul Olimpic este un atentat criminal la sănătatea noastră şi a copiilor noştri. 

Medicii spun că o concentraţie mai mare de clor poate duce la grave afecţiuni oftalmologice, ale căilor respiratorii, dar şi ale pielii. 

De altfel, sute de oameni ne-au relatat că după ce ies din apă, îi ustură cumplit ochii, pielea şi pe gît, iar mirosul în apropierea apei este îngrozitor. 

Strigător la cer

Mizeria umană care caracterizează o asemenea acţiune depăşeşte puterea de înţelegere a unei minţi normale. 

Bazinul Olimpic este un obiectiv privat aflat în posesia unui afacerist din Buzău care l-a cumpărat de la stat, l-a ţinut cîţiva ani deschis, dar l-a închis pentru că mergea în pierdere. 

Piscina a fost redeschisă în baza unei iniţiative corecte venite din partea Consiliului Judeţean, care subvenţionează de probă 6 luni activitatea. 

Pentru că din acel miliard şi jumătate de lei vechi alocat lunar  de către C.J. trebuia să iasă un profit cît mai bun, atunci administratorii par să fi decis să facă economii pe toate planurile. 

Astfel se explică faptul că în loc să se folosească pentru dezinfecţie substanţe speciale, dezinfecţia se face, spun surse din rîndul colaboratorilor de la piscină, cu clor de closet ordinar, de 100 de ori mai ieftin. 

Clorul se aruncă cu lopata, iar bolovanii care nu pot fi sparţi se dizolvă în găleată, al cărei conţinut este aruncat apoi în bazin. 

Iar pentru ca economia să fie şi mai mare, apa care ar trebui recirculată de două ori pe zi nu se reînnoieşte nici măcar o dată, astfel că energia consumată pentru această operaţiune se economiseşte. 

Astfel, pe sănătatea noastră, şi sub nasul autorităţilor sanitare care par a fi părtaşe, se fac economii importante, iar afacerea merge strună. 

În acest moment, vrem să fim bine înţeleşi. Demersul nostru de faţă nu se vrea un atac la adresa unei afaceri, ci survine în urma unei sesizări repetate, care ţine de sănătatea publică. Or, ceea ce se întîmplă acum este clar un atentat grav la sănătatea publică.

Direcţia de Sănătate Publică a făcut însă un control anunţat şi a constatat că 'apa nu pute şi e limpede ca aghiasma!'

După cîteva semnalări venite din partea publicului, dar şi a unui material de presă, Direcţia de Sănătate Publică a făcut, atenţie, o verificare anunţată. 

Rezultatul probelor prelevate este, evident, cel aşteptat. 

Apa e limpede ca aghiasma, iar conducerea D.S.P., prin vocea directoarei Venera Acsinte, ne linişteşte, pe 11 martie:

'Concluzia este că apa de bazin, cea pe care am recoltat-o noi, D.S.P., în data de 5 martie 2013, se încadrează în valorile înscrise în Ordinul 536/1997 al Ministerului Sănătăţii şi, din punct de vedere chimic, dar şi microbiologic, rezultatele sînt bune din punct de vedere organoleptic. Din punct de vedere chimic, vorbim despre clorul rezidual, care a ieşit în limite bune, deoarece apa respectivă, care suferă un tratament de dezinfecţie cu o substanţă pe bază de clor şi apă, care este recirculată printr-o aparatură furnizată de către o firmă specializată, autorizată în acest sens de la Baia Mare, care furnizează şi asigură în permanenţă substanţele de curăţenie şi dezinfecţie pentru acest bazin. Şi acest clor şi pH-ul, toate au arătat, şi microbiologia, că se încadrează în parametrii stabiliţi de către lege'.

Concentraţie de clor de 6 ori mai mare

Concentraţia de clor rezidual din apa piscinei olimpice este însă de 6 ori mai mare decît cea admisă de lege. 

O măsurătoare efectuată pe o probă de apă recoltată din Bazinul Olimpic, pe 13 martie, ne arată că indicatorul C.M.A. la ieşirea din staţia de tratare – în cazul de faţă chiar apa din bazin (C.M.A. = Concentraţia Maxim Admisă) – este de 0,5 mg/l şi este mult depăşit, de aproape 6 ori. 

Cu alte cuvinte, potrivit documentului oficial aflat în posesia noastră, 'clorul rezidual liber (Cl2) este de fix 2,978 mg/l'. 

Fapt care ne scuteşte de orice comentariu. 

Cu excepţia faptului că la mijloc e o afacere colosală, în care par să fie implicate multe persoane. 

Totul pe sănătatea noastră şi, mai ales, a copiilor noştri.


Etichete: Buzău |  clor |  Bazin |  Olimpic
Voteaza articolul: bun: 8  |  slab: 1   7

Comentarii

elena panţuru
18 martie 2013
acsinte şpagă venera pentru bani spune orice ....de unde credeţi că duce ea bani în partid să o ţină preda în braţe ?


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU