05 [DEC 14] SOCIAL Buzau
Vineri, 05 decembrie 2014

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, partener într-un Program Erasmus

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 929 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Prof. Marius Dima, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a participat săptămâna trecută la un curs de formare privind importanţa educației interculturale și non-formale, în cadrul Programului Erasmus+, organizat de Agenția Națională din Grecia. 

Seminarul Teologic Ortodox “Chesarie Episcopul” de la Buzău a fost implicat în mai multe programe europene. După Programul „Învățare pe toată durata vieții” al Uniunii Europene, desfășurat în perioada 2007-2013 la această unitate de învăţămînt în cadrul căruia s-a dezvoltat dimensiunea europeană a învățământului promovat și a beneficiat de importante finanțări pentru proiecte de parteneriat multilateral, cu diferite licee din Europa, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei inițiază un nou proiect care îşi proprune formarea de competențe pentru tinerii credincioși, prin implementarea Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020.

Încurajarea educaţiei interculturale şi non-formale

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei s-a înregistrat în program ca organizație participantă în vederea depunerii de candidaturi pentru diferite proiecte de mobilități transnaționale, organizări de evenimente, servicii de voluntariat european și schimburi de tineri. Astfel, în această toamnă au fost organizate două cursuri consecutive de inițiere și formare în Programul Erasmus+, desfășurate la Buzău și, respectiv, la Atena, Grecia, la sfârșitul lunii noiembrie 2014. În primul curs a constat în completarea formularelor din Acțiunea Cheie 1 – Schimburi de tineri în timp ce în cel de-al doilea curs s-a urmărit familiarizarea cu Programul Erasmus+ /Tineret în acțiune, a 28 de lucrători de tineret din 13 țări europene, vorbitori de limbă engleză, la invitația Agenției Naționale pentru programe europene din Grecia. În cele 5 zile în care au fost găzduiți de partenerii eleni, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, reprezentanții fiecărei culturi europene prezente la eveniment au lucrat în grupuri mixte, pentru identificarea principalelor priorități strategice ale programului, pentru dezvoltarea spiritului intercultural și de echipă, dar și în vederea dezvoltării de competențe lingvistice și de educație non-formală. “Constituirea și, mai ales, consolidarea echipelor de lucru continuau și în afara programului, într-o permanentă sarabandă a costumelor tradiționale, produselor regionale specifice și a broșurilor de prezentare ale organizațiilor reprezentate, împărtășind, spre folos comun, valorile tradiționale și contemporane ale societăților europene, dornice de schimb și schimbare. Au rămas memorabile „Bazarul organizațiilor”, în care fiecare lucrător de tineret și-a promovat mediul în care-și desfășura activitatea – majoritatea voluntar, cu excepția țărilor nordice –, turul Atenei, făcut în minicar, pe o ploaie torențială, seara, precum și toate sarcinile ce urmăreau să pună în valoare rolul educației interculturale, al celei non-formale și al celei informale în dezvoltarea competențelor tinerilor care participă la un proiect de mobilități transnaționale. Cursul s-a bucurat de momente periodice de reflecție și generalizare, de feedback constant și de certificare Youth Pass, precum și de ilustrarea cadrului teoretic prin exemple de bune practici ale mai multor organizații din Grecia, invitate să disemineze proiectele lor de succes în diferite formate: schimburi de tineri, organizare de seminarii și cursuri, precum și experiențe multiple în Serviciul European de Voluntariat” se arată într-un comunicat de presă transmis de Pr. prof. Cristian Marius Dima, Consilier Eparhial Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.
Erasmus+ urmăreşte dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională și să ofere noi oportunități de educație, formare și stagii pentru tineri. Programul se va derula pe o perioadă de șapte ani și va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de euro. Această cifră este cu 40% mai mare decât nivel cheltuielilor din programul precedent și reflectă angajamentul UE de a investi în aceste domenii. Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în străinătate.Etichete: program |  Erasmus  |  seminar |  teologic
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU