31 [MAR 16] RELIGIE Buzau
Joi, 31 martie 2016

Arhiepiscopia, luptă în Justiţie cu grupul care şi-a făcut biserică separată

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1399 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a confirmat că grupul de enoriaşi excomunicaţi din Focşanis-a rupt de Biserica Ortodoxă Română şi că a depus acţiuni în Justiţie împotriva celei care este considerată lider şi a fostului paroh al Parohiei „Sfîntul Andrei“.       

Gruparea, avînd-o în frunte pe Nela Panaite, potrivit Arhiepiscopiei, desfăşoară activităţi religioase într-un fost magazin de la parterul unui bloc, slujbele fiind oficiate de Giorgică Vatră, exclus definitiv din preoţie în urmă cu o săptămînă. În legătură cu această problemă deosebit de gravă, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a transmis un comunicat de presă în care se arată:

 

„În pofida eforturilor depuse de Centrul Eparhial pentru păstrarea unității bisericești, gruparea schismatică apărută în interiorul comunității de credincioși ai Parohiei Sfîntul Andrei și Sfîntul Nectarie din Focșani și-a pus, totuși, în aplicare planul de a se separa de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei-plan pus la cale de un grup de răzvrătiți, încă din luna septembrie 2014, și des­coperit în scris, în data de 10 ianuarie 2015-drept pentru care, cu mîhnire, facem următoarele precizări:

 

1. Recurgînd la o înșelăciune, Nela Panaite, fostă enoriașă a Parohiei Sfîntul Andrei din Focșani- exclusă din Biserica Ortodoxă Română, prin Hotărîrea Permanenței Consi­liului Eparhial nr. 2576 /08.05.2015, confirmată, ulterior, de Hotărîrea Sfîntului Sinod nr. 5682/10.06.2015 - a înființat o asociație cu scopuri caritabile, înregistrată la Judecătoria Focșani, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, dar care, în realitate, urmărește desfășurarea unor activități religioase, asigurate de fostul preot Vatră Giorgică, într-un fost spațiu comercial, de la parterul unui bloc de locuințe, amenajat, în mod ilegal, ca locaș de cult.

2. Numitul Vatră Giorgică a fost depus (destituit) din slujirea clericală și, potrivit Hotărîrii definitive nr. 4/09.12.2015 a Consistoriului mitropolitan, aprobată de Patriarhul României, în data de 21.12.2015, acesta a pierdut dreptul de a săvîrși lucrări sfinte, de a purta ținuta preoțească și de a se împărtăși în altar, împreună cu alți preoți. Cu toate acestea, sus-numitul putea fi reabilitat de către Chiriarhul locului, după o anumită perioadă de timp, dacă ar fi făcut dovada îndreptării, prin pocăință sinceră, confirmată de preotul duhovnic și de alți clerici din Protoieria Focșani II. Din nefericire, Vatră Giorgică, ignorînd cu bună știință prevederile sentinței consistoriale definitive, a oficiat mai multe slujbe religioase, în sediul Asociației mai sus menționate din Strada Panduri nr. 8, municipiul Focșani, motiv pentru care Consistoriul eparhial, în ședința sa din 22 martie 2016, a pronunțat caterisirea lui, ceea ce înseamnă pierderea preoției pentru totdeauna, adică excluderea sa din cler; în momentul de față, statutul domnului Vatră în Biserica Ortodoxă Română este cel de credincios mirean.

 

3. Referitor la slujbele săvîrșite de acesta în sediul asociației respective, subliniem faptul că ele nu sînt valide, adică nu au nici o valoare spirituală, fiind nule de facto. Potrivit învățăturii de credință ortodoxă, harul preoției primit prin Sfînta Taină a Hirotoniei nu mai operează (nu lucrează) prin intermediul persoanei care a întrerupt comuniunea cu episcopul său canonic, chiar dacă acea persoană a îndeplinit cîndva atribuții sacerdotale.(…)“

 

Plîngere penală împotriva preotului

 

Cît priveşte Asociaţia aşa-zişilor Creştini Ortodocşi ai Parohiei Sfîntul Andrei şi Sfîntul Nectarie, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, se arată în continuare în comunicat, a fost depusă deja o contestaţie la Judecătoria Focşani, „cu referire la abuzul preşedintei acesteia, Nela Panaite, care, deşi nu mai face parte din Biserica Ortodoxă, şi-a permis să folosească în titulatura asociaţiei sintagma „creştini ortodocşi“, fără aprobarea autorităţii bise­riceşti competente, respectiv a Centrului Eparhial. (De menționat că, în astfel de cazuri, singura autoritate legitimă care poate confirma sau infirma apartenența unei persoane la Biserica Creștină Ortodoxă este Episcopul sau Arhiepiscopul unei Eparhii).

 

Mai mult decît atît, Nela Panaite a inclus în respectiva titulatură, în mod ilegal și tendențios, denumirea unei alte entități religioase, deja existente, cu personalitate juridică, înregistrată la Secretariatul de Stat pentru Culte, și anume Parohia Sfîntul Andrei și Sfîntul Nectarie, parte componentă a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

 

5. De asemenea, împotriva fostului preot Giorgică Vatră a fost depusă plîngere penală, întrucît acesta a încălcat art. 348 din Noul Cod Penal, care interzice exercitarea, fără drept, a unei profesii sau acti­vități. Deși a fost exclus din clerul ortodox, domnul Vatră a oficiat mai multe slujbe religioase, începînd cu data de 05.03.2016, într-un spațiu improvizat, la parterul unui bloc de locuințe, activitate ilegală, prin care a generat multă confuzie în rîndul credincioșilor din Parohia Sfîntul Andrei- Focșani.

 

Regretînd cele întîmplate, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei atrage atenția dreptcredincioșilor creștini din parohia mai sus menționată și din municipiul Focșani să nu se lase înșelați de membrii acestei grupări schismatice, ci să vegheze, mai curînd, asupra vieții lor duhovnicești, participînd la Sfînta Liturghie și la celelalte slujbe specifice Postului Mare, săvîrșite de preoți canonici, în sfintele locașuri ale Bisericii Ortodoxe Române.”Etichete: Arhiepiscopia |  biserica |  facut |  grupul |  Justiţie |  luptă |  separata
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU