BREAKING NEWS Buzau
12h 19' POLITIC Buzau
Luni, 15 februarie 2016

Pronunţarea în dosarul „Gloria”, amînată. Vezi pînă cînd (update, declaraţii)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 2445 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [12:19] 15 FEB 2016 › Primarul Constantin Boşcodeală a declarat în urmă cu scurt timp pentru Focus Fm că a aşteptat verdictul acasă, în familie, şi că a aflat decizia magistraţilor de pe portalul instanţei. Edilul se declară optimist, şi se aşteaptă la o soluţie favorabilă, susţinându şi în continuare nevinovăţia. 

UPDATE [11:09] 15 FEB 2016 › Curtea de Apel Braşov nu a luat astăzi o decizie în privinţa primarului Constantin Boşcodeală. Astfel completul de judecată a amînat pronunţarea în dosarul „Gloria” pentru data de 1 martie, la ora 15. 


Luni, 15 februarie 2016, poate fi o zi istorică pentru Buzău. Astăzi este programată pronunţarea de către Curtea de Apel Braşov a sentinţei definitive în dosarul „Gloria” în care primarul Constantin Boşcodeală a fost condamnat la 5 ani cu executare pentru abuz în serviciu de către Judecătoria Braşov. Decizia de astăzi programată să se dea după ora10.00, este, cu certitudine cea mai aşteptată hotărîre a unei instanţe, dat fiind că Boşcodeală este unul dintre cei mai vechi şi mai influenţi politicieni şi a condus cel mai mare partid din judeţ plus că a păstorit aproape 25de ani municipiul reşedinţă de judeţ, aşa încît multe dintre destinele unor buzoieni au fost strîns legate de Boşcodeală şi oamenii din jurul său, politicieni sau nu.    
 
Tensiune paroxistică 
 
Motivarea judecătorească, indiferent care va fi ea, va fi foarte importantă pentru comunitatea buzoiană şi ea nu-i va lăsa indiferenţi pe conjudeţenii noştri, indiferent de antipatiile sau simpatiile umane sau politice, căci, de decizia magistraţilor depinde viitorul unor cetăţeni, dar şi viitoarea arhitectură a tabloului politic judeţean pentru alegerile din acest an. Aşadar, întreg  Buzăul este sub presiunea evoluţiilor car cresc de la o oră la alta, inclusiv pentru Constantin Boşcodeală, care a încercat pe tot parcursul procesului să pareze cum a ştiut mai bine. Într-o ultimă declaraţie oferită presei locale, Boşcodeală a recunoscut că are emoţii fireşti, dar s-a arătat optimist. „Fiecare om are emoţiile lui, avînd în vedere că sînt nevinovat, să ştiţi că, probabil lucrurile vor decurge aşa cum ar fi normal într-o justiţie normală”.
  
Ce s-ar putea întîmpla  
 
Astăzi, completul s-ar putea pronunţa. E, aşadar, posibil ca lui Boşcodeală să-i fie admis apelul, să fie achitat, să primescă o condamnare cu executare sau suspendare, ori să i se respingă apelul iar sentinţa de la fond, adică 5 ani cu executare să fie menţinută. Dacă însă cele două judecătoare nu s-au hotărît şi nu s-au pus de acord asupra sentinţei, iar aceasta nu este unanimă atunci pronunţarea s-ar putea amîna cîteva ore, o zi, cîteva zile, o săptămînă sau două, aşa cum s-a întîmplat în mai multe cazuri celebre, din politică ori lumea afacerilor. Dacă soluţia şe va pronunţa, atunci ea va deveni executorie din momentul anunţării. Sentinţa se va pune în aplicare, iar căile execpţionale de atac se pot formula după sentinţa în stare de executare, indiferent care va fi aceasta. Din punct de vedere electoral decizia de astăzi este importantă atît politic cît şi administrativ.

Cel mai dezbătut subiect din ultimele săptămîni

Politic, pentru că, în funcţie de ce se întîmplă astăzi cariera politică a lui Boşcodeală va fi fina­lizată sau dimpotrivă, va primi un ascendent puter­nic.      Dacă, însă, Boşcodeală va fi condamnat, chiar si  cu suspendare,el nu va mai putea candida şi va trebui să fie şi suspendat de la Palatul Comunal, iar unul dintre viceprimari va prelua prerogativele. Statistic vorbind, însă, DNA  a obţinut condamnări în 90% dintre dosarele trimise în Justiţie, dar asta nu-i neapărat o regulă. Au fost cazuri în care la apel au fost condamnaţi deşi la fond au fost achitaţi, cum a fost în ceea ce-l priveşte pe Gică Popescu, sau mai nou, invers, cînd fostul şef al RADET a primit în primă instaţă 8 ani deînchisoare cu executare, iar la apel a fost achitat. Deci nu se poate face nici o speculaţie, sau, dimpotrivă, se pot face mii de speculaţii aşa cum s-au înregistrat în ultimele zile şi ore. Asta pentru că subiectul Boşcodeală a fost cel mai dezbătut în comunitatea buzoiană cea care este cea mai implicată în ceea ce se numeşte viaţă socială. În acest context trebuie spus că, inclusiv liderii celorlalte partide aşteaptă cu sufletul la gură decizia de azi, sentinţă de care depinde răspunsul la multe dintre problemele electorale pe care PNL, UNPR, dar mai ales PSD le are în aceste zile şi ore. Dacă însă, pronunţarea se va amîna, atunci, suspansul se prelungeşte, dar dacă instanţa se va pronunţa, atunci ecuaţia electorală va avea o primă rezolvare.

În aşteptarea soluţiei de astăzi, pe contul de FB al soţiei primarului a fost postată o fotografie a cuplului Felicia şi Constantin Boşcodeală făcută în weekend la Covasna în care arată că emoţiile momentului nu se văd pe chipurile celor doi.
Etichete: Boşcodeală |  dosarul |  Gloria |  minut |  minut |  primeşte |  sentinţa |  vesti
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 2   -2

Comentarii

iulian
15 februarie 2016
E frumoasa fotografia,sa aiba doamna Boscodeala la ce sa priveasca timp de 5 ani!!!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU