10 [AUG 17] POLITIC Buzau
Joi, 10 august 2017

TOAMNA ASTA, CIOLACU VREA SĂ FIE PREŞEDINTE

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
12 voturi 3709 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Toamna se anunţă pentru PSD plină de surprize. Urmează, probabil, tranşarea, chiar cu sânge pe pereţi, a unor subiecte aflate de mai multă vreme în aşteptare sau lăsate spre o rezolvare sine die. 

Strânși la malul mării, la cursuri de perfecționare, pesediștilor nu pare să le fie foarte clar ce urmează. După vacanța de Sfânta Maria se anunță o lungă perioadă fierbinte în care se vor tuşa foarte vizibil zonele de putere din PSD Buzău, chiar dacă modul în care se vor despărţi apele nu va mulţumi pe toate lumea. Dimpotrivă, unii vor rămâne să îşi găsească alte provocări în viaţă. 

În această cheie putem interpreta ultimul mesaj pe care liderul PSD Buzău, mai nou vicepremier, l-a postat pe contul său de pe Facebook. Un mesaj care ascunde anumite frustrări acumulate în timpul scurs de la câştigarea alegerilor generale şi până la momentul actual. Odată aşezate lucrurile în ceea ce priveşte funcţia sa publică, liderul social-democraţilor nu are decât să purceadă la a-şi face ordine în organizaţia pe care unii au crezut-o scăpată din mână. Bineînţeles că Ciolacu nu îi va uita pe cei care, în această perioadă tulbure pentru PSD, la Centru şi în teritoriu, i-au dat multe motive să îşi consume timp şi energie pentru a gestiona situaţia de la Buzău. În această sferă intră veşnic nerezolvata problemă a Companiei de Apă precum şi războiul dintre Toma şi Tescaru, cel al lui Toma cu poliţiştii locali, războiul lui Neagu cu Toma şi... cine le mai ţine socoteala? 

Toate i-au consumat, se pare, lui Ciolacu parte din nervi şi, judecând după intervenţiile publice pe care a trebuit să le aibă, l-au forţat la un adevărat şpagat olimpic ca să poată satisface orgoliile combatanţilor şi să temporizeze. Aceste orgolii şi ambiţii, duse la nivel personal multe dintre ele, au erodat şi au făcut rău partidului. Toate vor căpăta o rezolvare şi vom vedea, în această toamnă, cum se vor reconfigura centrele de putere în organizaţia social-democrată. 

Pesediștii știu cel mai bine ce înseamnă conflictele interne, însă, din câte se observă, stilul de conducere al lui Marcel Ciolacu este total diferit de ceea ce au învățat de la Ion Vasile sau Constantin Boșcodeală. În plus, cel mai probabil, Ciolacu are nevoie să demonstreze, şi în faţa activului de partid, dar şi în faţa electoratului, că are încă autoritate. Ultimul comunicat se înscrie într-o astfel de strategie: liderul pesedist ţinteşte clar spre Tescaru şi Neagu, chiar dacă asta îl pune aparent în poziţia de susţinător al lui Toma, este tranşant şi le dă sarcini celor doi. Din acest punct se nasc câteva scenarii: 
 
Posibile schimbări surprinzătoare

Un prim scenariu probabil este cel în care Petre Emanoil Neagu, care l-a susținut constant pe Ionel Tescaru în duelul acestuia cu primarul Constantin Toma, va încerca să facă un balet politic care să îl scape din bătaia puștii.

Cunoscut ca un maestru al amânărilor și tergiversărilor, Neagu ar putea trage de timp în chestiunea convocării ADI 2008 (asociație din care fac parte primarii, pesediști aproape toți, din comunele deservite de Compania de Apă). În acest caz, nu este exclus ca, având în vedere tocmai miza confruntării, Ciolacu să decidă să îl sacrifice pe Neagu- al cărui mandat este rezultatul unui vot al majorităţii controlate politic -  reconfirmându-și, astfel, puterea și autoritatea din partid, de care unii au început să se îndoiască. Schimbarea lui Neagu din poziția de președinte al CJ ar putea veni la pachet cu cea a lui Ionel Tescaru din funcția de director.
 
Neagu, cuminte sau adio preşedinte!

Un al doilea scenariu este cel în care Neagu va găsi o soluție, împreună cu prietenul său, Ionel Tescaru, de a-l mulțumi pe Ciolacu, plecând capul suficient cât să nu își piardă scaunul de președinte și puterea pe care i-o conferă în partid acest post. 

„Îmi doresc acum ca oamenii din Buzău și Râmnicu Sărat să plătească facturi mai mici la întreținere, prin eliminarea costurilor legate de apa meteorică și prin reducerea cu aproximativ 30 la sută a prețului plătit de către agenții economici pentru colectarea apei meteorice... Am solicitat Consiliului Județean Buzău și Companiei de Apă Buzău convocarea de urgență a Adunării Generale a Acționarilor ADI 2008 pentru formalizarea legală a acestor măsuri și mă aștept ca acestea să fie duse la îndeplinire cât mai repede de către factorii responsabili.”, le-a transmis liderul PSD, lui Neagu şi Tescaru, prin intermediul mesajului postat pe Facebook. Cei doi ar putea încerca să scape de castana fierbinte, apărându-şi posturile şi satisfăcând cererea liderului PSD Buzău. 

Va fi, în acest caz, un rezultat politic care va defini foarte clar un singur pol de putere în PSD Buzău și va pune, totodată, capăt jocurilor pe care unii le-au făcut în PSD Buzău, alimentați de visul preluării puterii.  
 
Ciolacu joacă totul pe o carte

Există, desigur, și un al treilea scenariu în care Marcel Ciolacu, care a mizat totul pe o singură carte asumându-și o poziție de forță, va pierde acest meci. În acest caz, liderul PSD Buzău nu pierde doar o luptă, ci tot războiul și asta înseamnă finalul său ca lider politic al social-democraților buzoieni. Să nu uităm, totuși, că forța pe care o are în acest moment Marcel Ciolacu, i-a fost dată de mandatul de președinte al unei organizații puternice, caz în care, este puțin probabil ca liderul PSD să încerce vrun bluf. Mai degrabă și-a calculat bine poziția, înainte de a-și trimite paloșul cu care i-a năucit puțin pe pesediști.
 
Aşadar, în această toamnă vom afla cine pleacă şi cine rămâne în PSD Buzău, căci tranşarea chestiunii puterii în organizaţie nu va întârzia mai mult de 1 octombrie, la cât de inflamate sunt lucrurile. 

P.S. Un armistiţiu în PSD Buzău este exclus, în acest moment, pentru că ar submina, în continuare, poziţia de lider a lui Marcel Ciolacu, or ultimele evoluţii urmăresc tocmai să pună capăt acestei situaţii. Voteaza articolul: bun: 10  |  slab: 2   8

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU