BREAKING NEWS Buzau
08 [APR 16] POLITIC Buzau
Vineri, 08 aprilie 2016

Sfîntul Sinod interzice preoţilor să candideze la primărie

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1638 vizualizari 3 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române interzice preoţilor să candideze pentru funcţiile de primari la alegerile locale din 2016 si nici pentru mandate de parlamentari.În schimb, feţele bisericeşti pot candida numai ca independenţi doar
pentru mandate de consilieri locali sau judeţeni în baza unor aprobări scrise a ierarhilor. Cu puţin timp în urmă, Sfîntul Sinod a emis un comunicat de presă, care vine cu lămuriri în acest sens:

În perspectiva alegerilor locale şi legislative din anul 2016, din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române face următoarele precizări:

  1. În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
  2. În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic,să candideze la alegerile parlamentare sau locale,  să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.
  3. Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
  4. Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă),  în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.
  5. În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult.
  6. Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.
  7. Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală.Comunicatul a fost emis de secretariatul Sfintului Sinod al B.O.R.


Etichete: candideze |  interzice |  preotilor |  primarie |  Sfintul |  Sinod
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Semnal de alarma catre Sfintul Sinod
08 aprilie 2016
Preotii de la Nehoiu nu cred ca au auzit de Sfintele Canoane. Unii dintre acestia fac deja campanie electorala explicita in favoarea candidatului Milea Ionut. Acesti popi le spun enoriasilor in Biserica dar si in particular sa-l voteze pe Milea Ionut care este de meserie .... chiar profesor de teologie. Preoteasa Furtuna de la Catedrala care este si prof de religie la liceu a postat deja public pe Facebook afise electorale cu candidatul Milea Ionut, le poate vedea oricine..... Popii astia nu au pic de respect pentru oameni. Ei sunt mai demagogi si mai fatarnici decat orice mirean.
bucur
08 aprilie 2016
In urma cu cateva minute s-a publicat ca Sfantul Sinod al BOR a acceptat ca preotii sa candideze . Sa demonstreze ca vor fi cei mai buni gospodari daca vor fi alesi. Vom avea o tara cu primari-preoti.
Toma necredinciosul
08 aprilie 2016
Dupa știrea lui bucur de mai sus, BOR a venit cu lămuriri si a anunțat că numai la Nehoiu preoții au binecuvântarea să facă campanie in biserica.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU